xcounter
#

Катастрофа Як-130 у Бангладеш: це була кепська покупка за $800 млн кредиту

Як-130 ВПС Бангладеш, ілюстративне фото з відкритих джерел
Як-130 ВПС Бангладеш, ілюстративне фото з відкритих джерел
14935

За менш ніж 10 років експлуатації втрачена вже чверть парку літаків

Навчально-бойовий літак Як-130 російського виробництва зі складу ВПС Бангладешу розбився під час польоту, один із пілотів катапультуватись не зміг. Причиною аварії стала пожежа на борту літака, ймовірно – загоряння силової установки, відповідне відео уже шириться соцмережами.

На перший погляд, вкрай низька якість ОВТ російського виробництва і так виглядає очевидною. Але у випадку із Бангладеш та літаками типу Як-130 можна наголосити й на таких деталях – це вийшла вкрай невигідна покупка, та ще й в кредит, із своєрідним "антирекордом" із втратою чверті парку придбаних літаків менш ніж за 10 років експлуатації.

Читайте також: Іспанія змінила свої плани з модернізації збройних сил, щоб врахувати досвід Збройних Сил України

Контракт на поставку 16 навчально-бойових літаків Як-130 вартістю 800 мільйонів доларів із опціоном ще на 10 "бортів" Росія та Бангладеш уклали в 2013 році, передача першої партії із шести "бортів" відбулась у вересні 2015 року.

Специфіка в тому, що ці літаки Бангладеш купував у росіян за кредитні гроші напряму від Москви, загальна сума позики склала 1 мільярд доларів. І також показово, що і цей контракт РФ виконувала із недотриманням графіку поставок: за умовами контракту, в тому ж 2015 році Бангладеш мав отримати одразу 14 літаків, інші два літаки – в наступному, 2016 році. Можливо, саме по цій причині в Бангладеш вирішили не згадувати про опціон ще на десять Як-130.

Один із перших Як-130, виготовлених в Росії для ВПС Бангладеш, фото з відкритих джерел

У липні 2017 року відбулась перша катастрофа за участі Як-130 ВПС Бангладеш: літак розбився, обидва члени екіпажу встигли катапультуватись.

Наприкінці грудня 2017 року відбулась наступна катастрофа за участі Як-130 ВПС Бангладеш: у повітрі зіткнулись одразу два літаки, усі чотири пілоти встигли катапультуватись. Таким чином, сьогоднішня катастрофа є уже третьою за участю Як-130 ВПС Бангладеш, котра принесла втрату вже четвертого літака цього типу.

Довідник The Military Balance 2023 вказував, що на початок минулого року військово-повітряні сили Бангладешу "на папері" мали 13 навчально-бойових Як-130 із приміткою, що реальний стан парку лишається невідомим. Чи надавали росіяни сервісне обслуговування для Як-130, поставлених Бангладешу – це питання лишається відкритим.

Як-130 ВПС Бангладеш, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тут доречним буде пригадати історію, що наприкінці грудня 2021 року Бангладеш мав намір купити в Росії вісім Ми-28НЭ. Але росіяни так дістали цю азійську країну, що в підсумку замість контракту отримали заборону на захід суден

Раніше Defense Express розповідав також і про те, що Венесуела втратила вже три Су-30МК2, половина не літає, це теж говорить про "оборонку" РФ.

Читайте також: У Великій Британії раптом запитали, чи будуть передавати танки Challenger 2 Україні у новому пакеті допомоги