xcounter
#

ЗМІ пишуть, що проблеми з F-16V для Тайваню вирішені, тепер питання вчасної поставки 66 машин

2264
Фото ілюстративне, джерело — Taiwan Military News Agency
Фото ілюстративне, джерело — Taiwan Military News Agency

Продаж літаків F-16V Тайваню було погоджено у 2019 році, але через низку проблем постачання літаків відтермінувалося на декілька років

Міністерство національної оборони Тайваню у відповідь на запит одного з депутатів щодо затримки постачання озброєння та військової техніки від США на суму близько 20 млрд доларів, розкрило деталі про те, чи вдалося розв’язати проблеми із замовленням понад шести десятків винищувачів F-16V і коли можуть бути поставлені ці машини.

Так, раніше західні ЗМІ публікували інформацію, що серед озброєння, яке постачається із затримками, крім літаків, є також протикорабельні Harpoon, ракетні системи HIMARS та зенітні ракетні комплекси Patriot; затримки останніх двох ймовірно пов’язані з тим, що США надали пріоритет постачанню цього озброєння Україні, розповідає видання Taipei Times.

Читайте також: Турки ймовірно не будуть "вливати" в F-16 аж 23 млрд доларів, і цьому є цілком логічні причини

Щодо літаків, то затримки з виробництвом F-16V сталися через проблеми, які виникли у результаті розробки та впровадження програмного забезпечення, яке було пов’язано з інтеграцією обладнання згідно з тайванським контрактом.

Як повідомляється, проблеми вдалося розв’язати та виробництво літаків вже стартувало, очікується, що літаки згідно з умовами контракту мають бути поставлені до грудня 2026 року.

Як відзначив міністр національної оборони Тайваню, у четвертому кварталі цього року вони мають отримати два прототипи F-16V для проведення льотних випробувань.

Нагадаємо, що продаж Тайваню одразу 66 винищувачів F-16V на 8 млрд доларів Держдеп США погодив ще у 2019 році, а перші поставки мали відбутися у 2023 році, загалом всі машини мали б бути поставлені протягом 2023-2024 роках.

Разом з тим, не виключено, що США не вдасться поставити всі 66 літаків у рамках визначених термінів. Як наголошують у виданні, у контракті прописані штрафні санкції для підрядників, за умови, що терміни постачання порушені не через форс-мажорні обставини.

Раніше Defense Express розповідав, що Бразилія хоче купити вживані F-16 замість нових Gripen.

Читайте також: США пропонують кредит на F-16 Таїланду, який хоче взагалі взяти Gripen вигідно