xcounter
#

Турки ймовірно не будуть "вливати" в F-16 аж 23 млрд доларів, і цьому є цілком логічні причини

3574
Фото — Повітряні сили Туреччини (Türk Hava Kuvvetler)
Фото — Повітряні сили Туреччини (Türk Hava Kuvvetler)

Сполучені Штати на початку цього року нарешті погодили продаж та модернізацію F-16 для Туреччини, але тепер Анкара роздумує над реальною потребою

Туреччина ще з 2021 року має наміри посилити свої повітряні сили закупівлею додаткових літаків F-16, і також модернізації машин зі свого парку, а також поповнити запас бомб та ракет для цих літаків — йдеться про дійсно масштабну угоду на неймовірно фантастичну суму у 23 млрд доларів.

Зрештою, у січні 2024 року, після того, як Анкара ратифікувала заявку Швеції про вступ до НАТО, Агенція з оборонної співпраці США (DSCA) погодила продаж Туреччині 40 літаків F-16V (Block 70) — 32 в одномісній і ще 8 у двомісній версіях, модернізацію ще 79 машин і доволі суттєвий пакет озброєння: майже тисячу AIM-120C8, високоточні бомби GBU-39/B, комплекти JDAM, ракети AIM-9X Block II та AGM-88 HARM у версіях B та E.

Читайте також: Туреччина хоче побудувати 300 нових винищувачів - раніше Україна заявляла, що буде купувати ці літаки

F-16
Фото — Повітряні сили Туреччини (Türk Hava Kuvvetler)

Тим часом, як розповідає видання Bloomberg, Туреччина має плани зменшити обсяги робіт рамках цього контракту, і також хоче досягти домовленостей про компенсаційну угоду, згідно з якою виробництво деяких деталей буде проходити безпосередньо в країні.

Відзначається, що Туреччина зрештою хоче закупити меншу кількість комплектів для модернізації літаків, а також і меншу кількість боєприпасів. Першопричина доволі банальна — зрозуміле бажання зекономити не один мільярд доларів з огляду на загальні зменшення бюджетів у країні. І також надати більше можливостей власній оборонці з оснащення турецького війська.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган відмовився коментувати ймовірне скорочення угоди із США по літаках F-16, а лише заявив, що "питання стосовно цих запасних частин — це те, що ми завжди обговорюємо". В оборонному відомстві, а також у міністерстві закордонних справ Туреччини також відмовилися коментувати ситуацію із закупівлею F-16.

Як відзначив фахівець Фонду досліджень економічної політики в Анкарі Ніхат Алі Озджан, угода по F-16 для Туреччини передусім була політичною, щоб покращити стосунки з США — а вже після того, як Анкара отримала на літаки "зелене світло", вона оцінює угоду вже з огляду на потреби їхніх повітряних сил, а також з економічної доцільності тощо.

Але дійсно, 23 мільярди доларів на цей проєкт — це дійсно величезні кошти, а зменшивши свої плани щодо F-16 можна було б вивільнити фінанси на інші проєкти, передусім на їхній новий винищувач KAAN.

турецький літак KAAN
Новий турецький літак KAAN, скріншот з відео Prof. Dr. Haluk Görgün

Бо ті ж самі турецькі фахівці визнають — для подальшої реалізації цієї програми їм треба шукати закордонних покупців, бо в інакшому випадку буде стрімко зростати собівартість машини, раніше оцінка вартості одного цього літака по факту покоління 4++ (хоча в Туреччині його активно піарять як літак п’ятого покоління і навіть порівнюють з F-35) становить понад 100 млн доларів.

Читайте також: Туреччина хоче виробляти українські авіадвигуни за ліцензією, наразі тривають поставки за чинними контрактами