xcounter
#

Бразилія хоче купити вживані F-16 замість нових Gripen

Бразилія хоче купити вживані F-16 замість нових Gripen
10606

Заочне протистояння F-16 проти Gripen розгортається у Бразилії, яка є єдиним іноземним оператором нових JAS 39E/F

Попри те, що Бразилія має на озброєнні JAS 39E/F Gripen від Saab, оборонне відомство країни хоче замість другої партії цих винищувачів закупити вживані F-16. І хоча це може здатися дуже дивним рішенням, бо за Gripen закріпилось реноме найдешевшого винищувача 4+ покоління, справжня ситуація дещо інша.

Зокрема одразу слід нагадати, що Бразилія стала першим і наразі єдиним експортним замовником JAS 39E/F Gripen, третьої генерації цього літака. У жовтні 2014 року Бразилія замовила на умовах локалізації 36 Gripen (28 одномісних JAS 39E та 8 двомісних літаків JAS 39F) за 5,4 млрд доларів. І цей експортний контракт залишається останнім з того часу і Gripen не має іноземних замовників вже останні 10 років.

Читайте також: Чому США взагалі не переймаються через російські носії "Цирконів" на Кубі
JAS 39E
JAS 39E

За планом ці 36 винищувачів мають замінити авіапарк, який складався (на рівні 10-річної давнини) з Mirage 2000, F-5EM Tiger II та штурмовиків AMX. Але у 2022 році Бразилія почала перемовини з метою збільшення кількості замовлених Gripen до 40, а у 2023 році до 50 літаків, з огляду на реальну потребу п'ятої за розміром країни у світі, що займає майже половину континенту.

Але, як пише Janes, з опорою на власні джерела у бразильському оборонному відомстві, висока вартість JAS 39E/F Gripen змушує шукати альтернативу. При цьому швидку, бо штурмовики AMX мають бути виведені з експлуатації на рівні 2025 року.

AMX штурмовик
AMX ПС Бразилії

З боку Defense Express зазначимо, що щодо ціни, то формально один Gripen Бразилії обійшовся у 150 млн доларів за один винищувач у цінах 2014 року. Водночас є приклад Аргентини, яка у квітні 2024 року законтрактувала данські вживані F-16.

І 24 F-16 обійшлись у 338 млн доларів, з яких частина грошей буде отримана від США у вигляді кредиту. Тобто по 14 млн доларів за один вживаний літак, разом з усім супутнім обладнанням. Але варто зазначити, що такі умови й взагалі продаж цих літаків є скоріше наслідком небажання Вашингтону впускати Китай на оборонний ринок Південної Америки.

F-16
F-16

Тому, з одного боку, бажання Бразилії цілком зрозуміле. З іншого боку, слід врахувати те, що такі "інсайди" цілком можуть бути сигналом для Saab щодо необхідності зменшити ціну на Gripen, або для шведського уряду, якому пропонується бартер на військово-транспортні Embraer C-390 Millennium.

Також варто нагадати, що амплуа дешевого винищувача Gripen отримав на початку 2000-х років, коли Швеція скоротила вдвічі свій парк літаків одразу на 100 машин та активно "розпихувала" їх на дійсно вигідних умовах. Наприклад, у 2003 році Чехія на 10-річну оренду взяла 14 Gripen С/D за 800 млн доларів, а Угорщина 14 за 700 млн доларів.

Gripen

Водночас новий Gripen E/F, які будуть з нуля, бо він навіть геометрично більший за С/D, вже не відрізняється такими умовами продажу, про що прямо говорить приклад Бразилії. Окрім того, міноборони Чехії дійсно детально розписало витрати на 24 нових Gripen E/F, замість яких замовило F-35.

Читайте також: Чи може "Прометей" збивати ATACMS: які реальні можливості ракети 77Н6-Н​/1 від російського С-500