xcounter
#

Gripen E отримав більше крило, що збільшує бойову міць та маневреність

4449
Gripen E зі збільшеною площею крила, фото - Saab
Gripen E зі збільшеною площею крила, фото - Saab

Скільки часу могло знадобитись на впровадження такого апгрейду, і хто зможе отримати такий літак

У відкритому доступі з’явились фотографії першого серійного екземпляра літака JAS 39 Gripen E, який Saab виготовила на замовлення уряду Швеції для проведення передсерійних випробувань. Якщо приглянутись уважно, то можна побачити, що цей літак отримав неочікуваний апгрейд, а саме – збільшену площу крила.

Якщо раніше крило на Gripen мало форму трапеції, то тепер отримало форму "подвійного трикутника", за аналогією до літака Saab Viggen часів "Холодної війни". Про це йдеться в публікації порталу The Drive.

Читайте також: Ракета "Союз" з ФАБ-9000: у чому полягає дегенеративна ідея Рогозіна і чому це більше ніж чергове "пробите дно"
Gripen E зі збільшеною площею крила, фото - Saab

Як уточнюють в Saab, вони змогли наростити площу крила через збільшення елеронів та елевонів, тобто органів управління, які виконують зокрема роль рулів висоти на літаку. Але для цього їм заодно було потрібно "перепрошити" програмне забезпечення в бортовій апаратурі, і заодно збільшити площу носового оперення.

Цікаво, що насправді інтеграція крила зі збільшеною площею на JAS 39 Gripen E відбулась ще влітку 2021 року, але цей "апгрейд" було "засвічено" лише зараз.

При цьому в Saab також доповнюють, що навмисне пішли на збільшення площі крила для того, щоб збільшити і маневреність цього літака, необхідного для повітряних боїв на ближній дистанції, і заодно збільшити показник бойового навантаження, яке можна буде навісити для виконання лише однієї місії.

Gripen E із протикорабельними ракетами RBS 15, фото - Saab

Як приклад збільшеного бойового навантаження, яке тепер може нести вдосконалений Gripen E, автори порталу The Drive в свою чергу наводять наступні приклади підвісок: одразу чотири протикорабельні ракети RBS 15 та дві ракети "повітря-повітря"; або ж одразу сім ракет "повітря-повітря" типу Meteor та дві ракети аналогічного класу IRIS-T; або навіть 16 керованих авіабомб типу SDB, але за рахунок відмови від підвіски додаткових паливних баків.

Журналісти видання також доповнюють із посиланням на представників Saab, що вдосконалений варіант Gripen E зі збільшеною площею крила може бути доступним не тільки Швеції та Бразилії як країнам, що уже замовили поставку цього типу літака, але й іншим потенційним замовникам також.

Нагадаємо, раніше Defense Express писав про те, як швидко Швеція перейде на Gripen E та чи дійсно від цього залежить передача старіших винищувачів до України.

Тим більш, що тут є і такий момент - у запасах міноборони Швеції насправді є заділ на 14 Gripen, які взагалі не складають загрозу для обороноздатності і їх передача не залежить від переходу на нові винищувачі.

Gripen E із ракетами "повітря-повітря" типу Meteor та IRIS-T, фото - Saab
Читайте також: Для ТОС-1 "Солнцепек" це уже третя війна, ЗСУ перші знищують ці системи