xcounter
#

Для ТОС-1 "Солнцепек" це уже третя війна, ЗСУ перші знищують ці системи

3832
Рашистські самохідні вогнемети ТОС-1А "Солнцепек", ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистські самохідні вогнемети ТОС-1А "Солнцепек", ілюстративне фото довоєнних часів

Або дещо про історію застосування цього самохідного вогнемета російськими загарбниками

В боях проти російських окупантів бійці ЗСУ лише за неповний жовтень 2023 року знищили уже чотири самохідні вогнемети ТОС-1 "Солнцепек", більшість із яких була спалена FPV-дронами-камікадзе. Кількість загалом знищених ТОС-1 за весь час повномасштабного вторгнення РФ в Україну вже також перевершує усі можливі уявлення: наприклад, підрахунки аналітиків Oryx зупинились на 14 одиницях, і ця цифра явно не враховує результат за жовтень 2023 року.

Знищення кожної системи "Солнцепек" - це в першу збережені життя наших воїнів, оскільки тут мова про самохідний вогнемет, що може відстріляти 24 особливо небезпечні термобаричні реактивні снаряди на дистанцію до 6 кілометрів. Але є й інший аспект – для системи ТОС-1 це уже насправді третя війна, але воїни ЗСУ стали першими, хто нарешті почав знищувати ці системи.

Читайте також: Німеччині знадобився майже рік, щоб дати Словаччині обіцяні ще в грудні MANTIS проти ракет та "Шахедів"
Знищення рашистського ТОС-1 "Солнцепек" під Вугледаром, 15 лютого 2023 року, зображення з відкритих джерел

Вперше ТОС-1 "Солнцепек" російські загарбники застосували ще під час війни СРСР в Афганістані, а саме – під час операції "Тайфун" у січні 1989 року, фінальної перед виводом радянських військ із цієї країни. Тоді робота цієї системи в розпорядженні радянських військових зводилась до стрільби "по квадратам", де начебто могли бути розташовані афганські моджахеди.

У відкритих джерелах можемо знайти згадку про високі руйнівні характеристики ТОС-1, від чого могли постраждати мирні жителі Афганістану, і стверджується про використання мінімум двох систем цього типу.

Окупанти везуть на фронт свій ТОС-1А "Солнцепек", квітень 2023 року, фото - twitter-профіль Rob Lee

Нема згадок, чи намагались афганські моджахеди знищувати ці самохідні вогнемети. Але схоже, що така загроза радянськими військовими як мінімум передбачалась. На що може вказувати наприклад нереалізований проект ТОС-1М, де крім 24 направляючих для термобаричних реактивних снарядів передбачалась також установка 30-мм автоматичної гармати та комплексу активного захисту.

Друга війна, в якій росіяни застосували ТОС-1 "Солнцепек" - це так звана "Друга Чеченська війна", в боях 1999-2000 років. Зокрема згадується, що російські загарбники використовували ці самохідні вогнемети для повторної облоги міста Грозний у 1999 році, та під час боїв за селище Комсомольське в березні 2000 року.

Окупанти перевозять на трейлері свій ТОС-1 "Солнцепек", зображення з відкритих джерел

Цікаво, що для "профілактики" можливого знищення ТОС-1 від вогню гранатометів чи інших протитанкових засобів російські загарбники використовували такий формат: один "Солнцепек" мав діяти під прикриттям мінімум 3-4 танків, а після повного відстрілу всього пакету снарядів машина мала негайно покидати район стрільби як потенційно небезпечний. Але про можливі випадки ураження цих російських машин і в цій війні також даних нема.

З чого можемо зробити висновок, що уже в третій для ТОС-1 "Солнцепек" війні бійці ЗСУ стали першими, у кого з’явились сили та засоби для ураження настільки небезпечних машин.

Рашистський ТОС-1 "Солнцепек", ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: США погодили продаж ракет JAGM, AARGM-ER та AMRAAM одразу на 1,5 млрд доларів: кому і скільки