xcounter
#

Німеччині знадобився майже рік, щоб дати Словаччині обіцяні ще в грудні MANTIS проти ракет та "Шахедів"

2618
Передача німецьких комплексів MANTIS словацьким ВПС, 24 жовтня 2023 року, фото – Міноборони Словаччини
Передача німецьких комплексів MANTIS словацьким ВПС, 24 жовтня 2023 року, фото – Міноборони Словаччини

Це може бути наочним для порівнянь, наскільки швидко Берлін постачає засоби ППО Україні

Німеччина передала збройним силам Словаччини дві батареї зенітно-артилерійських комплексів MANTIS. Церемонія передачі відбулась на базі 11-ої бригади словацьких ВПС в місті Нітра, за 90 кілометрів на захід від Братислави.

До складу кожної з батарей MANTIS, які були передані Словаччині, входять шість артустановок калібру 35-мм, два модулі виявлення та пункт управління стрільбою.

Читайте також: США погодили продаж ракет JAGM, AARGM-ER та AMRAAM одразу на 1,5 млрд доларів: кому і скільки

Окрім цього, Німеччина також передала словацьким військовим п’ять оглядових РЛС із дальністю виявлення цілей до 100 кілометрів і забезпечила навчання персоналу, і це все – за рахунок Берліну. Про це розповіла прес-служба Міноборони Словаччини.

Зазначається, що передані батареї системи MANTIS будуть розгорнуті для "захисту особливо важливих об'єктів" на території Словаччини. Для їх обслуговування навчання пройшли понад 100 військовослужбовців, курс тренувань включав у себе зокрема навчальні стрільби.

Словацькі військові заявляють, що передача таких комплексів якісно покращить їх протиповітряну оборону. Тим більш, що MANTIS може вражати повітряні цілі, як то дрони-камікадзе та крилаті ракети, на дистанції до 3 кілометрів. Темп ведення вогню складає до 1000 пострілів на хвилину, для ураження однієї цілі може бути витрачено до 36 снарядів калібру 35-мм.

Передача німецьких комплексів MANTIS словацьким ВПС, 24 жовтня 2023 року, фото – Міноборони Словаччини

Але тут варто наголосити, що від першої обіцянки Німеччини передати словакам MANTIS до фактичного виконання минув майже 1 рік, бо вперше Берлін пообіцяв поставити ці зенітні системи ще в грудні 2022 року.

Як тоді розповідав Defense Express, Німеччина пообіцяла безоплатно поставити одну батарею MANTIS, котра за побажаннями Берліна, могла бути розгорнута для захисту бази для ремонту техніки ЗСУ в місті Міхаловіце, тобто на східному прикордонні Словаччини.

Передача німецьких комплексів MANTIS словацьким ВПС, 24 жовтня 2023 року, фото – Міноборони Словаччини

В лютому 2023 року Міноборони Німеччини підкоригувало свою обіцянку, та заявило Словаччині про намір безоплатно передати уже дві батареї комплексів MANTIS. Але до практичних кроків у цьому плані справа перейшла аж у червні 2023 року, коли Братислава та Берлін узгодили деталі майбутньої передачі.

Зокрема, саме тоді було конкретизовано склад кожної з батарей MANTIS, які планувались до передачі Словаччині, та було узгоджено план навчання словацьких військових для використання цих систем ППО. І аж за 4 місяці потому відбувалась фактична передача цих комплексів у розпорядження словацьких військових.

Що заодно може виступати певним маркером для порівняння, коли йдеться про строки поставок систем протиповітряної оборони від Німеччини для України.

Німецька зенітна система MANTIS, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: РФ за рік може зробити 15 Ка-52, і саме стільки вона втратила від ATACMS по Луганську та Бердянську