xcounter
#

РФ за рік може зробити 15 Ка-52, і саме стільки вона втратила від ATACMS по Луганську та Бердянську

5383
Рашистські Ка-52 на виробничому майданчику завод "Прогресс", ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистські Ка-52 на виробничому майданчику завод "Прогресс", ілюстративне фото довоєнних часів

У цій історії є питання не тільки потужностей, але й фінансової складової, яка б’є по виробнику також

Вже є підрахунки, за якими випливає, що за підсумками удару оперативно-тактичними ракетами ATACMS 17 жовтня 2023 року по летовищам рашистів у тимчасово окупованих Луганську та Бердянську загарбники втратили знищеними та пошкодженими 24 гелікоптери. Зокрема, сім Ка-52 були повністю знищені, ще вісім – пошкоджені, загалом – 15 машин. По Мі-8 статистика виглядає наступним чином: дві машини знищено, ще сім – пошкоджено.

Аналітик проекту Oryx Якуб Яновскі, котрий наводив ці підрахунки, окремо деталізував, що віднесені до категорії "пошкоджені" (damaged) гелікоптери росіян навряд чи можуть бути відновлені. Ну а ми, від Defense Express тут додамо таке – схоже, за один удар по двом аеродромам РФ втратила стільки ж Ка-52, скільки її ВПК може робити за один рік.

Читайте також: ЗСУ показали використання СБА "Новатор" та "Скіф" для блискавичного знищення окупантів (відео)
Підрахунки, які навів в своєму профілі Twitter аналітик Якуб Яновскі з Oryx

Справді, у відкритому доступі можемо знайти оцінки щодо того, що за 2022 рік російський військово-промисловий комплекс зміг виготовити орієнтовно 15 гелікоптерів типу Ка-52.

Також можемо знайти, що восени того ж 2022 року РФ почала серійне виробництво нової версії цієї машини під індексом Ка-52М, перші з яких "засвітились" на фронті боїв проти ЗСУ вже наприкінці липня 2023 року.

Російські пропагандисти уже тоді заявляли, що потужності їх промисловості начебто дозволяють робити аж по 15-30 гелікоптерів типу Ка-52М, але середньозважена та реалістична оцінка говорить про здатність росіян робити максимум кілька вертольотів цього типу за рік. Про особливості характеристик Ка-52М з ракетами ЛМУР Defense Express розповідав у окремій публікації.

Дослідний зразок Ка-52М, зображення з відкритих джерел

Що стосується виробництва Ка-52, то є ще один важливий аспект, фінансовий. За даними з відкритих джерел, ще до повномасштабного вторгнення РФ виробництво одного такого гелікоптера обходилось російському ВПК буквально в 200 мільйонів рублів збитку.

Таке відбувалось через "особливості ціноутворення" на продукцію від російського Міноборони, яке було готове купувати Ка-52 лише по 900 мільйонів рублів, у той час як собівартість виробництва складала тоді 1,17 мільярдів рублів за один.

Навряд чи зараз, під час повномасштабного вторгнення і санкційного тягаря державна казна РФ може тепер покривати ці збитки по виробництву Ка-52 методом "перехресного субсидування". Що в свою чергу також може впливати на реальні темпи виробництва цих рашистських ударних гелікоптерів.

Обліт рашистського Ка-52 після викатки із заводу, ілюстративне фото довоєнних часів

Раніше Defense Express давав відповідь на питання, що роблять касетні боєприпаси ATACMS з російськими вертольотами.

Якщо коротко – навіть якщо після прильоту цієї ракети гелікоптер може виглядати "вцілілим" на супутникових знімках, по факту машина може бути буквально "нафарширована" уламками від розривів касетних суббоєприпасів. Що в свою чергу означає, що гелікоптер все рівно треба тягнути для ремонту на завод-виробник.

Рашистський Ка-52, пошкоджений ударом ATACMS 17 жовтня 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Український робот-камікадзе Ratel S пішов у серію: що відомо про цю розробку