xcounter
#

США пропонують кредит на F-16 Таїланду, який хоче взагалі взяти Gripen вигідно

5567
JAS 39 Gripen Королівських ВПС Таїланду, ілюстративне фото від Saab
JAS 39 Gripen Королівських ВПС Таїланду, ілюстративне фото від Saab

Чим ця ця країна на світовому ринку озброєнь, і на що роблять ставку потенційні постачальники авіатехніки

Таїланд є в чомусь особливим гравцем на світовому ринку озброєнь, оскільки ВПС цієї країни експлуатують одночасно два топові зразки західних винищувачів, і тут мова саме про JAS 39 Gripen та F-16. Інших прикладів країн, які б одночасно використовували F-16 та Gripen, поки що нема. Тому ця цікава деталь робить Таїланд особливим предметом інтересу світових виробників авіатехніки, навіть якщо ця країна не може похвалитись значними бюджетними ресурсами.

Це є вступом до такої історії. На початку березня цього року стало відомо про те, що Королівські ВПС Таїланду задумались про оновлення власного парку винищувачів, і там було заявлено два можливі варіанти – або ці самі F-16, або ж JAS 39 Gripen.

Читайте також: У Німеччини обрали засоби протидії БПЛА: від пончо до дронів-мисливців та прицілів SMASH
F-16 Королівських ВПС Таїланду, фото ілюстративне, джерело – twitter-профіль @skippyscage

Зараз у своєму розпорядженні Таїланд має 36 F-16A та 12 F-16B, які планує списати в 2028 році, і саме для заміни котрих й запускає процес купівлі нових літаків. Планується купити до 16 нових винищувачів, у проміжку з 2025 по 2033 фінансовий рік, із плановими темпами поставок в 4 літаки на рік.

Крім того, після завершення цієї частини програми Таїланд з 2031 року планує запустити закупівлю й до 30 нових літаків на заміну F-5, щоправда на цьому етапі закупівля розрахована взагалі до 2046 року. Слід також уточнити, що зараз Королівські ВПС Таїланду мають в своєму розпорядженні 11 літаків JAS 39 Gripen.

F-5 Королівських ВПС Таїланду, фото ілюстративне, джерело - Chris Pocock AIN

На закупівлю нової авіатехніки уже в 2024 році Таїланд готовий виділити 1 мільярд доларів (з поправкою на поступовість поставок, яка передбачає і поступовість оплати). Тим більш, тут ми говоримо про достатньо амбітну країну, яка взагалі хотіла в 2023 році придбати від 4 до 8 F-35, але не отримала відповідного дозволу від Держдепу США, при чому скоріше із геополітичних міркувань.

Тому логічно, що далекий Таїланд став бажаним предметом інтересу для США та Швеції як виробників відповідних типів літаків. Тим більш, що тут мова можна сказати буквально про оптимального як на даний час клієнта – має масштабні плани по закупівлі авіатехніки, але не має пункту про терміновість поставок.

JAS 39 Gripen Королівських ВПС Таїланду виконують "прогулянку слонів", ілюстративне фото з відкритих джерел

Втім, автори польського порталу ZBiAM з посиланням на тайську пресу описують один специфічний момент у цій історії. США заявляють готовність не тільки поставити нові F-16 Block 70, але дати в лізинг заодно і вживані F-16, і навіть намагаються "підкупити" вигідними умовами оплати. Проблема в тому, що США на свої літаки пропонують кредит, ставку по якому таїландці вважають невигідною. Тому для них більш привабливим варіантом виглядає купити JAS 39E Gripen, тим більш, що Швеція наче як пропонує вигідніші умови оплати.

На жаль, в цій історії поки не наводяться хоча б орієнтовні цифри по вартості літаків у цій історії. Але ми залюбки будемо стежити за тим, як розвиватиметься умовне "змагання" між F-16 та JAS 39 Gripen за світовий ринок озброєння. Тим більш, ми уже розповідали про те, що Бразилія хоче купити вживані F-16 замість нових Gripen.

Також Defense Express писало на прикладі того ж Таїланду, якщо порівняти JAS 39 Gripen та Су-27, то який винищувач буде кращим і за яких умов.

Читайте також: У Греції у розпачі від стану американських безкоштовних Bradley та навіть новітніх кораблів - від них відмовились