xcounter
#

Польський авіазавод PZL Mielec приєднається до програми по винищувачу F-16

3713
Винищувач F-16 польських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Винищувач F-16 польських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Польща вперше із часів розвалу "Варшавського договору" стане учасником виробництва бойових реактивних літаків

Польський авіазавод PZL Mielec, що належить Lockheed Martin, із 2022 року приєднається до програми по виробництву та модернізації винищувача F-16, зокрема – по вдосконаленню літаків F-16 до рівня Block 70/72.

На своїх потужностях в Польщі американська Lockheed Martin вироблятиме носовий відсік обладнання, бічну панель кабіни, окремі елементи носової та кормової частини фюзеляжу, пише портал Defence24.

Читайте також: Польща використовує свої F-16 уже 15 років: які висновки з цього досвіду може взяти Україна
Винищувач F-16 польських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Директор Lockheed Martin у Польщі та Центральній та Східній Європі Роберт Оржовскі говорить, що потужності PZL Mielec будуть залучені для виконання контрактів, які уже мають США із Тайванем, Бахрейном, Марокко, Болгарією та Словаччиною.

Зокрема відомо, що Марокко мають запит на модернізацію 23 уже наявних винищувачів F-16 та купівлю 25 нових літаків, або ж – що Тайвань хоче провести модернізацію 141 своїх винищувачів F-16 та купити 66 нових таких літаків.

Винищувач F-16 польських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Врешті, потужності PZL Mielec можуть бути задіяні для модернізації та обслуговування наявних 48 в строю ВПС Польщі винищувачів F-16 C/D Block 52.

Але для самої Польщі сам факт приєднання до програми виробництва та модернізації винищувачів F-16 має ще й інше значення: країна вперше за 30 років, із часів розпаду "Варшавського договору", стане учасником програми по виробництву реактивних літаків. За часів соціалістичної Польщі завод PZL Mielec був виробником навчально-бойового літака І-22 Iryda.

Польський навчально-бойовий літак І-22 Iryda часів "Варшавського договору", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: На фоні "гібридної" агресії Лукашенко Польща поновить розвідувальну апаратуру для Су-22