xcounter
#

F-16 будуть виробляти й в 2030-х роках, йдеться про можливий обсяг замовлень на 300 літаків

3616
Фото - Lockheed Martin
Фото - Lockheed Martin

Lockheed Martin впевнена у майбутньому своїх винищувачів F-16 і працюють над збільшенням темпів виробництва цих машин

Компанія Lockheed Martin минулого тижня повідомила, що поставила ювілейний 4600 багатофункціональний винищувач F-16, оприлюднивши відео з одним з пілотів цієї машини, який літав на всіх модифікаціях від Block 10 до Block 70, і цього року в США також відзначили 50 років з дня першого польоту цього винищувача.

Читайте також: ЗМІ пишуть, що проблеми з F-16V для Тайваню вирішені, тепер питання вчасної поставки 66 машин

Попри досить серйозний вік машини, у компанії впевнені, що літак має ще багато можливостей, а виробництво версії Block 70/72 цілком може бути подовжено на наступне десятиліття. Віцепрезидент програм F-16 та F-22 О. Дж. Санчес заявив, що у Lockheed Martin бачать "чітку можливість" для продажу близько 300 експортних літаків F-16 - зростання попиту та виробництва пов’язане зі стабільним прогресом цієї програми після тих проблем, які виникли через пандемію COVID, розповідають у виданні Breaking Defense. Водночас сьогоднішній портфель замовлень на F-16 становить близько 130 літаків.

"Опрацьовуючи кожен окремий випадок, ми будемо коригувати нашу [виробничу] лінію за необхідності, щоб забезпечувати ці можливості доти, доки буде попит", - зауважив Санчес.

Нагадаємо, раніше Defense Express детально розповідав про те, що у Lockheed Martin оприлюднили низку цікавих деталей про виробництво F-16, включно з технологічними циклами, колом постачальників і темпами виробництва. Стосовно останнього відзначалося, що йдеться про нарощення виробництва до чотирьох F-16 на місяць або ж 48 на рік.

винищувач F-16
Фото - U.S. Air Force

Якщо говорити про плани на 300 літаків, то одним з великих замовлень, яке поки що "зависло" у повітрі, є продаж одразу 40 літаків Туреччини (і також модернізація ще 79 наявних на озброєнні цієї країни літаків), який раніше цього року було розблоковано президентом США Джо Байденом. Санчес відзначив, що зараз опрацьовують "останні деталі продажу військової техніки закордонним замовникам".

Щоправда, тут варто згадати, що відповідно до нещодавніх повідомлень західних ЗМІ Туреччина може переглянути кількість замовлених літаків у бік зменшення - бо вартість усього проєкту для них становить аж 23 млрд доларів, і це дійсна значна сума, на якій, судячи з усього, турки вирішили зекономити - і в контексті ймовірних закупівель Eurofighter, і для вивільнення коштів для свого літака KAAN.

З ймовірних клієнтів на F-16 у компанії також говорять про Таїланд, і тут теж цікава історія, бо спочатку вони хотіли купити F-35, а згодом все ж таки звели вибір до F-16 та Gripen, і начебто Таїланд схиляється до останнього варіанту, тоді як США намагаються схилити їх на бік F-16 пропозиціями на кшталт кредиту.

Попри все, у Санчес про співпрацю з Таїландом говорить наступне: "Ми впевнені, що F-16 Block 70/72 поповнить чинний парк F-16 Королівських ПС Таїланда і забезпечить передові можливості та характеристики безпеки XXI сторіччя, необхідні для задоволення поточних оборонних потреб Таїланда".

Він також згадує про Болгарію - йдеться про додаткові F-16 у кількості восьми одиниць, перемовини нібито йдуть на "заключній стадії", про цю закупівлю говорили ще у 2022 році. І також Філіппіни, хоча в лютому 2024 року повідомлялося, що вони обрали Gripen, бо ці літаки виявилися дешевшими за свого конкурента.

Читайте також: Ізраїль спочатку заявив про списання своїх Patriot, тепер про F-16 Barak 1, але далі є нюанс