xcounter
#

Філіппіни можуть стати новим покупцем Gripen, який виявився "дешевшим" за F-16

9066
JAS 39 Gripen Королівських ВПС Таїланду, ілюстративне фото від Saab
JAS 39 Gripen Королівських ВПС Таїланду, ілюстративне фото від Saab

Так ця країна сподівається вирішити проблему з оновленням парку винищувачів, яка триває вже 20 років

Філіппіни ведуть перемовини зі Швецією про купівлю неназваної кількості винищувачів JAS 39 Gripen. На даний момент сторони перемовин узгоджують "остаточні умови оборонної співпраці", відштовхуючись від меморандуму про взаєморозуміння, який був укладений влітку 2023 року та ратифікований обома країнами у вересні минулого року.

Остаточно вся бюрократична робота має бути завершена у березні 2024 року. І тоді очікується, що Швеція та Філіппіни таки укладуть пряму угоду про поставку "Гріпенів". Про це пише портал Defense News.

Читайте також: "Уралвагонзавод" отримав електроніку з Японії і Тайваню через білоруську компанію в Китаї
F-5 ВПС Філіппін, архівне фото з відкритих джерел

Зазначається, що шведська Saab як виробник та постачальник літаків Gripen "має досвід роботи в регіоні": в 2008 році компанія уклала успішний контракт з Таїландом вартістю 300 мільйонів доларів на поставку "Гріпенів".

В свою чергу, коли Філіппіни остаточно укладуть угоду на купівлю таких літаків, то нарешті пройдуть шлях до оновлення своєї авіації, який триває уже 20 років, і котрий почався в 2005 році зі списання наявного тоді флоту винищувачів F-5.

Своєрідний проміжний крок Філіппіни зробили у 2013 році, коли домовились з Південною Кореєю про купівлю 12 навчально-бойових FA-50. Але при цьому перемовини з потенційними постачальниками винищувачів продовжувались.

FA-50 ВПС Філіппін, фото з відкритих джерел

Ще в 1990-х роках Філіппіни "поклали око" на можливу купівлю винищувачів F-16 у США, однак до практичної стадії справа дійшла лише в 2021 році, коли Держдеп видав дозвіл на поставку 10 літаків F-16C Block 70/72 та двох F-16D Block 70/72 на загальну вартість 2,43 мільярди доларів. Але ця дозволена поставка не відбулась, бо на той момент Філіппіни знайшли на літаки лише 1 мільярд доларів.

Швеція із своєю пропозицією поставити винищувачі JAS 39 Gripen виступила в 2022 році. Потенційна кількість літаків та їх вартість поки що не заявляються. Однак відомо, що Saab пообіцяв філіппінцям зокрема те, що зможе поєднати берегової оборони та бортову апаратуру винищувачів у єдиний контур ситуаційної обізнаності, і це для Філіппін виступило додатковим аргументом "за".

Раніше Defense Express розповідав про те, що Угорщина збільшить свій парк літаків Gripen. Також ми писали про те, що у Saab кажуть - відправка Gripen в Україну була б "достатньо швидким процесом".

Угорські JAS 39 Gripen, фото - Saab
Читайте також: Україна подала запит до Австралії на передачу M1 Abrams, і там про всі наявні 59 танків