xcounter
#

Україна подала запит до Австралії на передачу M1 Abrams, і там про всі наявні 59 танків

31171
Австралійський M1A1 Abrams, фото - Australian Defence
Австралійський M1A1 Abrams, фото - Australian Defence

Це уже другий подібний запит за весь час вторгнення РФ, однак уряд Австралії поки що зволікає

Україна завершує оформлення офіційного запиту до Австралії на передачу всіх наявних 59 застарілих танків M1A1 Abrams австралійської армії, котрі з наступного року почнуть замінювати новітніми M1A2 Abrams, які постачатимуться за угодою від США.

Цей запит від України до Австралії на передачу танків буде вже другим, оформленим під час повномасштабного вторгнення Росії. Однак уряд самої Австралії демонструє поки що певну обережність, заявляючи про те, що "танки поки не стоять на порядку денному", пише австралійський портал ABC News.

Читайте також: ЗМІ пишуть, що Азербайджан купує в Пакистану літаки JF-17 на заміну МіГ-29
Австралійські M1A1 Abrams, фото - Australian Defence

Як деталізують автори видання, перший запит на танки до Австралії наша країна подавала у травні 2023 року, і там було про заявку на передачу для ЗСУ 14 танків та навчання екіпажів до цих машин. Однак австралійський уряд не дав позитивну відповідь на цей запит, посилаючись на те, що перед гіпотетичною передачею цих машин українській армії їх все рівно треба передавати на ремонт та обслуговування до США, і це мовляв дуже дорого та довго.

Однак тепер, як доповнюють журналісти ABC News, справу спрощує те, що тепер обслуговування танків Abrams можливе і на потужностях в Європі. Іншими словами, тепер умови складаються так, що якщо уряд Австралії таки ухвалить відповідне рішення, то на цей «Абрамси» для ЗСУ можна буде передати у доволі стислий строк.

Австралійський M1A1 Abrams, фото - Australian Defence Force

Але на даний момент лейбористський уряд Австралії демонструє вагання, і поки говорить в загальних рисах, що "шукає способи надати значну підтримку воюючій Україні". При цьому Австралія уже виділила 50 мільйонів доларів для наповнення міжнародного фонду під проводом Великої Британії, гроші з якого використовуються для закупівлі зброї та оснащення для ЗСУ.

Раніше Defense Express уже писав про те, що на початку лютого цього року з’явились перші сигнали про те, що Україна веде перемовини з Австралією про передачу танків Abrams та ударних гелікоптерів Tiger.

Австралійські ударні вертольоти Tiger, фото - Australian Defence Force
Читайте також: Як росіяни робили гіперзвуковий "Холод" на базі С-200, і що в них вийшло