xcounter
#

ЗМІ пишуть, що Азербайджан купує в Пакистану літаки JF-17 на заміну МіГ-29

23886
МіГ-29 ВПС Азербайджану, ілюстративне фото з відкритих джерел
МіГ-29 ВПС Азербайджану, ілюстративне фото з відкритих джерел

При цьому стверджується, що обсяг замовлення може досягати аж 60 літаків

Азербайджан уклав з Пакистаном угоду вартістю 1,6 мільярдів доларів на поставку неназваної кількості бойових літаків JF-17C Block III. Баку хоче отримати такі літаки, щоб замінити наявні МіГ-29 та повністю оновити парк своєї бойової авіації.

У випадку реалізації такої угоди це стане найбільшою експортною поставкою зброї від Пакистану. Про це пише азербайджанський портал Turan, посилаючись на дані пакистанського видання Air Operation Syndicate.

Читайте також: Як росіяни робили гіперзвуковий "Холод" на базі С-200, і що в них вийшло

Автори публікації зазначають, що угода включає в себе також поставку авіаційного озброєння до JF-17 та відповідне навчання персоналу. За своїми характеристиками ці пакистанські літаки начебто перевершують МіГ-29 та Су-25, і начебто здатні ефективно протидіяти зенітно-ракетним комплексам С-300.

При цьому автори публікації виходять із того, що вартість JF-17 за даними з відкритих джерел складає від 25 мільйонів доларів, і на основі простого підрахунку доходять до висновку, що Азербайджан може купити в Пакистану аж до 60 літаків цього типу.

МіГ-29УБ ВПС Азербайджану, ілюстративне фото з відкритих джерел

Довідник The Military Balance 2023 вказує, що в розпорядженні Азербайджану є загалом 52 літаки, зокрема 33 штурмовики Су-25 та п’ять навчально-бойових Су-25УБ, 11 винищувачів МіГ-29 та три навчально-бойові МіГ-29УБ.

До цього моменту в липні 2023 року повідомлялось, що контракт з Пакистаном на суму 1,1 мільярдів доларів на купівлю неназваної кількості JF-17 Block III укладав також Ірак. Очікуваний строк поставки при цьому не розголошувався.

Су-25 ВПС Азербайджану, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Як виглядав попередник А-50 під назвою Ту-126, і чому він не зберігся