xcounter
#

Угорщина збільшить свій парк літаків Gripen

3141
Всі фото — Saab
Всі фото — Saab

Йдеться про закупівлю ще 4 машин, а також про обслуговування наявних на озброєнні повітряних сил країни літаків

Видання SVT повідомляє, що Угорщина та Швеція вирішили укласти нову угоду в оборонно-промисловому напрямку, про це в інтерв’ю угорському радіо повідомив угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан — йдеться про закупівлю додаткових винищувачів Jas 39 Gripen та подовження терміну обслуговування парку наявних літаків.

Так, станом на сьогодні в активі повітряних сил Угорщини є всього 14 літаків Gripen, з яких 12 у версії Gripen C, і ще два — у версії Gripen D, водночас йдеться про закупівлю додаткових чотирьох машин у версії Gripen C. За інформацією видання SVT, перемовини про закупівлю літаків ведуться з 2021 року.

Читайте також: Угорщина хоче купити HIMARS всього по $31 мільйон за одиницю, але тут їй "пригадали" Швецію
Щодо обслуговування літаків, то згідно з попереднім умовами, технічна підтримка угорських Gripen була розрахована по 2026 рік, водночас нова угода подовжує її аж на 10 років — по 2036 рік. Інші деталі щодо угоди, зокрема щодо вартості, не розкриваються.

Як відзначив прем’єр-міністр Швеції, Ульф Крістерсон, ця угода має укріпити європейську безпеку і буде корисною для обох країн. "Я радий, що невдовзі у повітряному просторі Європи буде літати ще більше літаків Gripen", — відзначив він.

"Завдяки винищувачам Gripen Угорщина має одні з найбільш боєздатних військово-повітряних сил Європи. Ми з нетерпінням очікуємо продовження нашого тісного співробітництва з урядом Угорщини і оборонною промисловістю", — прокоментував подію президент і генеральний директор компанії Saab Мікаель Йоханссон.

Раніше Defense Express розповідав, що у Saab кажуть, що відправка Gripen в Україну була б "достатньо швидким процесом" у випадку, якщо Швеція погодить передачу літаків.

Читайте також: Угорщина дасть майже 300 мільйонів на проект KF51 Panther, де з’явились цікаві нюанси