xcounter
#

Угорщина хоче купити HIMARS всього по $31 мільйон за одиницю, але тут їй "пригадали" Швецію

8822
M142 HIMARS, фото -  DoD US
M142 HIMARS, фото - DoD US

Для угорців це справді відчутний крок, бо в них досі нема ніякої реактивної артилерії

Видання The Washington Post пише, що старший республіканець у Комітеті з міжнародних відносин Сенату США Джим Ріш заблокував узгодження заявки на дозвіл Угорщині продати 24 ракетні системи M142 HIMARS та понад 100 блоків ракет GMLRS та балістичних ракет M57 ATACMS разом із комплектуючими та супровідною підтримкою на загальну вартість 765 мільйонів доларів.

Сенатор пояснює таке рішення прагненням "простимулювати" Угорщину схвалити заявку Швеції на вступ до НАТО, бо Будапешт уже кілька місяців зволікає з цим, всупереч своїм обіцянкам. В свою чергу, Держдеп поки що ухиляється від коментарів, заявляючи, що не "коментує незавершені угоди про купівлю зброї".

Читайте також: Одна з бригад ТрО отримала зенітки КС-19 кінця 1940-х років, ймовірно взяті як трофей на Харківщині
M142 HIMARS, фото - DoD US

Від Defense Express додамо наступне. Для початку, варто звернути увагу на те, що Угорщина хоче купити в США M142 HIMARS за насправді дуже пільговою вартістю, за ціною "лише" 31 мільйон доларів за одну пускову установку разом з ракетами та іншими супровідними матеріалами.

Для порівняння, коли у червні 2022 року Естонія отримувала згоду від Держдепу США на купівлю HIMARS, то там середня вартість була 83 мільйони доларів за одиницю разом з усім, коли у листопаді 2022 року Литва – 61 мільйон доларів за одиницю разом з усіма матеріалами, а коли у січні 2023 року Нідерланди – то "лише" 33 мільйони доларів за одиницю разом з усім. Хоча, звісно, при таких порівняннях треба робити поправку й на те, що вагому частину цінника в таких закупівлях припадає саме на ракети, так як країни Балтії захотіли придбати якомога більше M57 ATACMS.

M142 HIMARS, фото - DoD US

Ще важливий момент – Угорщина уже кілька років прагне отримати "так" від США на купівлю M142 HIMARS. Завдяки цим системам угорці сподіваються досягти хоч якоїсь співмірності за потенціалом з Румунією, яка замовила поставку аж 54 таких систем.

Тим більш, що угорська армія зараз взагалі не має реактивну артилерію, та й "класична" ствольна артилерія там скоріше на "символічному" рівні – 31 радянська гаубиця Д-20 калібру 152 мм і кілька PzH 2000, поставлених уже в 2022 році. Тому, схоже, що відмова Сенату США дозволити продаж HIMARS Угорщині таки має стати "стимулом" для Будапешта, щоб той нарешті розблокував шлях Швеції до НАТО.

Доставка перших двох САУ PzH 2000 для угорської армії, серпень 2022 року, фото – збройні сили Угорщини
Читайте також: Як багато "Калібрів" може РФ зробити за місяць, порівняно з Х-101, і чим там справа лише в електроніці