xcounter
#

Ізраїль спочатку заявив про списання своїх Patriot, тепер про F-16 Barak 1, але далі є нюанс

6071
 Ізраїльський F-16C Barak-1, фото архівне, джерело - Nörvenich
Ізраїльський F-16C Barak-1, фото архівне, джерело - Nörvenich

Ця країна списала потенційно немалу кількість літаків, але навряд чи вони потраплять у вільний оборот на ринок озброєння

ВПС Ізраїлю провели церемонію прощання з літаками типу F-16C, котрі також мали місцеве позначення Barak 1. Списання останнього винищувача цього типу відбулось 16 липня цього року на авіабазі "Овда", що розміщена на півдні Ізраїлю і яка була основною базою для F-16C в строю ЦАХАЛу.

F-16C, вони ж Barak 1 в строю ВПС Ізраїлю були єдиним типом одномісного бойового літака, їх списання відбулось планомірно, по мірі переходу ЦАХАЛу на F-35. Про це пише портал Janes.

Читайте також: Як Швеція з майже сотнею Gripen тепер планує відбиватись від РФ

Зазначається, що в тепер в строю ВПС Ізраїлю лишається загалом до 150 F-16 різних модифікацій, зокрема 47 навчально-бойових літаків F-16D Brakeet та 97 двомісних ударних літаків F-16I Sufa. ЦАХАЛ почав отримувати свої F-16C у 1980-хх роках, загалом було поставлено 118 літаків цієї модифікації, на піку флот Barak-1 складав 81 "борт".

Далі можемо зауважити, що The Military Balance 2023 стверджував про наявність у строю ВПС Ізраїлю орієнтовно до 50 одиниць F-16C Barak-1. Тобто виходить, що в цій історії ЦАХАЛ міг протягом відносно невеликого часу списати достатньо значну кількість літаків, на які в теорії може бути попит на світовому ринку озброєння, зокрема в контексті посилення ЗСУ винищувачами типу F-16.

Ізраїльський F-16C Barak-1, фото архівне, джерело - Thomas Weber

Але далі може бути нюанс, котрий в чомусь вже проявився в історії про те, що Ізраїль списує всі свої ЗРК Patriot, котрі можуть бути при посередництві США передані Україні.

А саме – що офіційний Тель-Авів не поспішає знімати заборону на реекспорт озброєння нашій країні, та й щодо інших країн, у яких є гострі моменти у відносинах з Ізраїлем аналогічні моменти можуть бути також.

Свої винищувачі F-16A/B Netz військово-повітряні сили Ізраїлю списали в грудні 2016 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

Відповідно, ймовірна доля списаних ізраїльських F-16C Barak-1 поки що лишається "підвішеною", тобто чи ці літаки взагалі підуть на утилізацію, чи все таки на них буде знайдено свій профільний покупець. Як наприклад вийшло зі списаними у 2016 році F-16A/B Netz, котрі Ізраїль в 2021 році продав канадській приватній компанії Top Aces, тоді мова була про 29 "бортів".

Раніше Defense Express розповідав про Patriot від Ізраїлю через США для України, який "пробіг" та "настріл" у цих ЗРК та в якій вони версії.

Ізраїльський F-16C Barak-1, фото архівне, джерело - xnir
Читайте також: ЗМІ кажуть, що США можуть викупити для України 32 літаки F-16, але тут йдеться про Афіни