xcounter
#

F/A-18, F-16 та Eurofighter взяли участь в імітації повітряного бою в небі над Румунією

1541
Всі фото - NATO
Всі фото - NATO

НАТО відпрацьовує взаємодію своїх повітряних сил на східному фланзі

Країни-члени НАТО нещодавно в Румунії у небі над авіабазою Михаїл Когелнічану з метою укріплення готовності Альянсу, а також в рамках інтеграції повітряних та наземних засобів відпрацювали імітацію повітряного бою.

У НАТО наголошують, що проведені навчання - це "прекрасний приклад взаємодії повітряних сил Альянсу з різними системами озброєння у будь-якій точці східного флангу НАТО.

Читайте також: Чому у НАТО "повторно" ввели в експлуатацію комплекс ПРО у Польщі
Відзначається, що до відпрацювання повітряного бою було залучено "натівські" літаки, які виконували завдання з патрулювання в небі над Литвою та Румунією. Мета - відпрацювання можливостей та підвищення бойової готовності повітряних сил.

Згідно зі сценарієм, за яким проходили навчання, роль "нападників" відігравали чотири літаки з них чотири F/A-18 (два літаки від Іспанії та два від Фінляндії) і чотири F-16 (Турецьких повітряних сил), а завдання "захисників" відігравали шість літаків, по два F-/A-18 (Фінляндія), два F-16 (Греція) і два Eurofighter Typhoon (Велика Британія).

Водночас тактичний командно-диспетчерський центр повітряних сил Румунії CRYSTAL, під’єднаний до "натівського" об’єднаного центру повітряних операцій відповідав за координацію дій літаків у повітрі.

До навчань також були залучені літаки-паливозаправники - іспанський A400 від Airbus, а також турецький KC-135 від Beoing. Крім того, у навчаннях брала участь також і французька система протиповітряної оборони MAMBA (SAMP-T).

Нагадаємо, що це вперше, коли фінські F/A-18 розгорнуті у рамках місії НАТО - 3 червня сім літаків приземлилися на авіабазі в Румунії, вони беруть участь як у навчальних, так і в бойових вильотах.

Також нагадаємо, що 21 липня вперше в історії два американських бомбардувальники B-52 приземлилися в Румунії.

Читайте також: США треба мінімум кілька місяців, щоб повернути в стрій B-1B Lancer із категорії зберігання "2000"