xcounter
#

США треба мінімум кілька місяців, щоб повернути в стрій B-1B Lancer із категорії зберігання "2000"

6862
Відновлений зі зберігання B-1B із власною назвою Rage та серійним номером 86-0115, літо 2024 року, фото - Cayden Smith
Відновлений зі зберігання B-1B із власною назвою Rage та серійним номером 86-0115, літо 2024 року, фото - Cayden Smith

Які зусилля доводиться докладати американцям, щоб підтримувати флот стратегічних бомбардувальників

У 2021 році ВПС США поставили на консервацію 17 літаків B-1B Lancer, які були розподілені на дві категорії – чотири бомбардувальники в категорії "2000", яка передбачає зберігання таким чином, щоб їх можна було відносно швидко повернути в стрій; інші 13 бомбардувальників – у категорії "1000", котра передбачає просто "недоторканне зберігання", за якого із цих літаків заборонено знімати будь-які комплектуючі.

Бомбардувальники із категорії "2000" потрібні ВПС США, щоб у разі потреби швидко відновити втрати у флоті B-1B Lancer. Тим більш, що Конгрес встановив юридичну норму, що кількість літаків цього типу в строю має бути саме 45 одиниць, не більше і не менше.

Читайте також: Завод в РФ запатентував копію дрона-камікадзе Qasef, який "світився" у єменських хуситів
Відновлений зі зберігання B-1B із власною назвою Rage та серійним номером 86-0115, літо 2024 року, фото - Cayden Smith

Однак, як пояснює в своїй публікації The War Zone, навіть по стратегічним бомбардувальникам із категорії зберігання "2000" практика показує, що для повернення в стрій потрібен час орієнтовно в кілька місяців. І це мова про літаки, по яким не відбувається розукомплектування, тобто потрібно просто відновити працездатність бортових систем.

При цьому видання пише, що за останній час американські військові повернули в стрій два із чотирьох B-1B Lancer, які стояли на категорії зберігання "2000", припарковані на знаменитій авіабазі-"могильнику" літаків "Девіс-Монтан".

Наприклад, нещодавно авіаційний фотограф Кайден Сміт сфотографував бомбардувальник B-1B Lancer, котрий має власну назву Rage та серійний номер 86-0115, котрий простояв на консервації 3 роки, тобто із 2021 року, а тепер знову літає і повертається у стрій ВПС США.

Стратегічні бомбардувальники B-1 та B-52 на зберіганні, зображення від Google Earth

Тут можна припустити, що B-1B із власною назвою Rage та серійним номером 86-0115 був повернутий в стрій, щоб замінити однотипний бомбардувальник, який розбився у січні 2024 року на авіабазі "Еллсворт" в штаті Південна Дакота.

Крім того, в квітні поточного року стало відомо про те, що американські військові ведуть роботи по поверненню в стрій стратегічного бомбардувальника B-1B Lancer із власним іменем Lancelot для заміни іншого однотипного літака, котрий згорів ще в 2022 році через загоряння в двигуні під час планового технічного обслуговування.

Раніше Defense Express писав про те, що для відновити один B-52 з консервації, США знадобилось 2 роки і 10 тисяч людино-годин.

B-1B Lancer із серійним номером 85-0081 та власним іменем Lancelot у процесі відновлення, фото – US Air Force
Читайте також: Після затримки аж у рік нарешті стартували поставки F-35: офіційно оголошено про передачу перших двох літаків