xcounter
#

Після затримки аж у рік нарешті стартували поставки F-35: офіційно оголошено про передачу перших двох літаків

3260
Всі фото - U.S. Air Force
Всі фото - U.S. Air Force

Це дійсно важлива новина як для програми F-35, так і для замовників, але часовий "лаг" аж у рік, звичайно, не залишиться непоміченим

Близько року тому, у липні 2023, з конвеєра компанії Lockheed Martin у Форт-Уерті, що в Техасі, почали сходити перші літаки п’ятого покоління F-35 з оновленням Technology Refresh 3, але американський уряд відмовився приймати літаки через проблеми з цим програмним забезпеченням, і у компанії фактично протягом усього року були вимушені просто зберігати літаки у себе на складах.

Зрештою, минулого тижня, 19 липня, Joint Program Office (JPO) програми F-35 офіційно оголосив про постачання перших літаків з цим проблемним оновленням. Всього повідомляється про передачу двох літаків, один відправився на авіабазу "Даннелі-Філд", інший - на авіабазу "Нелліс".

Читайте також: Японія може робити лише 30 ракет до Patriot на рік, можна збільшити до 60, для США це проблема

Як відзначив виконавчий директор програми Майк Шмідт, постачання літаків з оновленням TR-3 відбуватиметься постачання, зокрема у липні та серпні будуть передавати літаки з можливістю початкової підготовки, наприкінці серпня стартуватиме передача машин з можливістю проведення бойової підготовки (але не виконання бойових завдань).

F-35
F-35

"Ми зосередилися на наданні нашим клієнтам літаків, які є стабільними, ефективними та ремонтопридатними, і цей поетапний підхід надає нам таку можливість", - зауважив він.У JPO наголошують, що поставки перших двох літаків відповідають стандартним процедурам, які зокрема передбачають сертифікацію льотної придатності та проведення контрольних польотів.

Втім, актуальним залишається й той момент, що літаки F-35 з оновленням TR-3 не будуть готові до бойових дій раніше 2025 року - про це у квітні повідомлялося в офіційному звіті компанії Lockheed Martin, а тепер цю інформацію підтверджують і в JPO. Також варто нагадати, що наразі йдеться про постачання урізаної версії. І також що TR-3 є основою для подальшої модернізації літаків до Block 4.

Затримка із постачанням F-35 аж у рік і той факт, що вони будуть боєздатними лише наступного року негативно впливає на базування літаків ПС США в Європі, про це нещодавно заявив командувач ПС США в Європі генерал Джеймс Хеккер, його слова цитує видання Marine Corps Times.

"Не думайте, що проблеми TR-3 вирішені", - наголосив він. Генерал зауважує, що TR-3 дійсно працює і воно достатньо хороше для проведення навчання, але попереду ще залишається багато роботи у цьому напрямку.

Читайте також: Коли винищувач коштує як три F-35, то це точно привід для змін, але як можна врятувати шосте покоління