xcounter
#

Японія може робити лише 30 ракет до Patriot на рік, можна збільшити до 60, для США це проблема

5881
ЗРК Patriot Сил самооборони Японії, фото ілюстративне, джерело – US DoD
ЗРК Patriot Сил самооборони Японії, фото ілюстративне, джерело – US DoD

Американці покладали сподівання на японську промислову базу, але й там є своє "вузьке місце" саме через підрядників від США

Сполучені Штати Америки мали план задіяти потужності оборонно-промислового комплексу Японії для того, щоб збільшити обсяг виробництва зенітних ракет для комплексів Patriot, необхідних Україні.

Але цей план зазнав невдачі, бо можливості японської промисловості тут є вкрай обмеженими, "вузьке місце" виникло також через підрядників із США, про що розповідає в публікації Reuters.

Як деталізують автори видання, на даний момент Японія здатна виготовляти лише 30 ракет PAC-3 MSE до комплексів Patriot на рік. В теорії, цей показник можна збільшити до 60 одиниць на рік, про що в своїх коментарях говорять представники уряду та промисловості Японії. Але на даний момент ця цифра виглядає як максимальна "стеля можливостей".

Можливості самої Японії по виробництву зенітних ракет до "Петріотів" обмежені здатністю американської корпорації Boeing виготовляти системи наведення до PAC-3 MSE. І тут доволі показовим виглядає те, що в самій корпорації Boeing запит від журналістів Reuters по темі обмежених можливостей по ракетам до "Петріотів" переадресували взагалі на корпорацію Lockheed Martin.

Але далі виникає ще один специфічний технологічний момент – навіть якби проблему із обсягом виробництва систем наведення для ракет від Boeing вдалось би вирішити тут і зараз, то японській корпорації Mitsubisi, яка є основним підрядником по виробництву PAC-3 MSE знадобилось би кілька років, щоб вийти на суттєве збільшення обсягів виробництва зенітних ракет.

Ракета до ЗРК Patriot на заводі корпорації Raytheon в Андовері, зображення - WBUR

Конкретне місце Японії в планах США по збільшенню обсягів виготовлення ракет до "Петріотів" видання описує так – американці хочуть збільшити показник від нинішніх 500 одиниць до 750 одиниць, використовуючи потужності по всьому світу. Виходячи з цього, потенційне збільшення обсягів по PAC-3 MSE на потужностях в Японії від 30 до 60 одиниць на рік все рівно виглядає недостатнім.

Тут маємо підкреслити ще такий стратегічний парадокс: Сили самооборони Японії мають в своєму розпорядженні 120 пускових установок Patriot PAC-3, і так виходить, що наявний обсяг виробництва не задовольняє навіть потреби самих японських військових.

Раніше Defense Express писав про те, чому Boeing в 2005 році продав завод по B-52, і до чого це привело.