xcounter
#

Завод в РФ запатентував копію дрона-камікадзе Qasef, який "світився" у єменських хуситів

11700
Дрон-камікадзе Qasef, фото - CAR
Дрон-камікадзе Qasef, фото - CAR

В росіян може з’явитись ще один тип безпілотника, що відомо про цей зразок

Російське підприємство "Завод Сигнал" запантентувало свій безпілотник, який візуально нагадує дрон-камікадзе Qasef іранської розробки, котрий використовувався єменськими хуситами.

Патент передбачає, що цей свій дрон російський "Завод Сигнал" виготовлятиме методом лиття пластмаси під тиском на термопластавтоматі, елементи корпусу поєднуватимуться між собою віброзварюванням або спеціальним клеєм, ну а потім готові елементи конструкції дрона мають насаджуватись на силову з’єднувальну трубу та лонжерон центроплану з вуглепластику. Про це повідомляє ресурс btvt_2019.

Читайте також: ЗМІ пишуть, що Угорщина продала Сербії половину своїх БТР-80А, але це трохи дивна угода
Схематичне зображення із патенту російського "Завод Сигнал" на копію дрона Qasef, наводить btvt_2019

Так як тут мова про те, що росіяни можуть почати виготовляти ще один зразок дрона-камікадзе іранського походження, то на цю новину варто звернути окрему увагу.

Для початку спробуємо деталізувати, про який власне "Завод Сигнал" може йти мова. Найбільш ймовірно, що це мова таки про профільне підприємство, котре розміщене в місті Ульяновск (на берегу ріки Вольга)і яке формально спеціалізується на виробництві вузлів та агрегатів для авіаційної промисловості та автомобільної індустрії.

На початку січня 2024 року були повідомлення про те, що російський "Завод Сигнал" в Ульяновску має намір розгорнути власне виробництво безпілотників, на яке збирались залучити місцевих школярів та студентів. Тип дронів при цьому не заявлявся.

Схематичне зображення із патенту російського "Завод Сигнал" на копію дрона Qasef, наводить btvt_2019

Вибір підприємства можна пояснити одразу кілька можливими факторами – ініціатива керівництва самого заводу, виробничі компетенції, фактор близькості до внутрішніх водних шляхів, якими у випадку потреби можна буде доставляти необхідні для виробництва вузли та агрегати.

Далі варто дати характеристику по самому дрону Qasef за даними у відкритому доступі. Цей дрон був створений як розвиток іранського БПЛА-камікадзе Ababil, стартова маса – 85 кілограмів, зокрема бойова частина – 30 кілограмів, довжина фюзеляжу – 2,88 метрів, розмах крила – 3, 25 метрів, заявлена дальність польоту – до 100 кілометрів.

По суті, Qasef можна назвати більш потужнішим аналогом російського дрона-камікадзе "Ланцет", особливо в плані дальності ураження цілей та потужності бойової частини. Тому є певна ймовірність, що росіяни можуть все ж піти на розгортання виробництва копії цього БПЛА іранського походження, котрий раніше "світився" у розпорядженні єменських хуситів.

Читайте також: Хусити в Ємені по суті не мають своєї ППО, тому не змогли завадити удару Ізраїлю по Ходейді