xcounter
#

ЗМІ пишуть, що Угорщина продала Сербії половину своїх БТР-80А, але це трохи дивна угода

3722
БТР-80А угорської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
БТР-80А угорської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що обом країнам може дати така угода, і як реально можна оцінити її ефект

На початку 2024 року Сербія домовилась з Угорщиною про викуп певної кількості бронетранспортерів російського виробництва БТР-80А. Спочатку мова про можливу поставку всього 26 машин, але схоже, що в процесі портфель замовлення збільшився до 66 машин, із яких 50 одиниць колишніх "угорських" БТР-80А начебто вже були поставлені сербам у червні цього року, інші 16 бронетранспортерів мають бути поставлені вже у липні.

Таким чином сама Угорщина буквально "одним махом" позбавилась від половини парку своїх БТР-82А, який оцінювався у 120 машин. А сама Сербія намір придбані бронемашини модернізувати на потужностях власного ОПК.

Читайте також: Як Швеція з майже сотнею Gripen тепер планує відбиватись від РФ
БТР-80А угорської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як далі пояснює в своїй публікації польський портал Defence24, вперше інформація про можливий продаж БТР-82А від Угорщини для Сербії з’явилась в лютому цього року, і тут першоджерелом було саме це видання. Але тепер про новий виток в цій угоді написало взагалі видання "Белсат"

Зазначається, що усі 66 придбаних БТР-82А мають бути передані 72-ій бригаді спеціального призначення сербської армії. На даний момент планується, що перші 30 бронемашин пройдуть модернізацію протягом 2024 року, наступні 36 – ймовірно, вже в наступному році.

Для самої Сербії це буде значним поповненням парку колісних ББМ. Бо, як стверджується, зараз сербська армія має в своєму розпорядженні 40 колісних бронемашин власного виробництва Lazar 3 та 10 радянських БТР-60. Але тут є по-своєму дивний момент, бо так виходить, що Сербія вирішила придбати вживані бронемашини російського виробництва в третій країні, замість щоб замовити ББМ власного виробництва.

Сербський Lazar 3, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але з іншої сторони, тут може бути пояснення в тому, що серби збирались використовувати на своїх Lazar 3 бойові модулі російського виробництва, а тепер ця опція Белграду є недоступною одразу з кількох відомих причин.

Щодо логіки Угорщини в цій угоді є така гіпотеза – Будапешт поспішив позбавитись від морально застарілих бронемашин російського виробництва можливо для того, щоб виручити додаткові ресурси для придбання БМП KF41 Lynx за контрактом з Rheinmetall на 218 машин.

Але і цей момент по-своєму можна назвати дивним. Оскільки навряд чи зараз угорці змогли продати БТР-82А Сербії за настільки вигідною ціною, щоб це могло перекрити якусь вагому частину затрат на KF41 Lynx. Хоча з іншої сторони, тут складно будувати припущення хоча би через те, що вартість угоди про БТР-82А від Угорщини для Сербії насправді не розкривається.

Бойові машини піхоти Lynx KF41, фото ілюстративне, джерело - HMZrinyi.hu
Читайте також: Замість російських БТР-82: в Узбекистані показали свій новий БТР Arslon за стандартами НАТО (відео)