xcounter
#

Чому у НАТО "повторно" ввели в експлуатацію комплекс ПРО у Польщі

Aegis Ashore (всі фото: US DoD)
Aegis Ashore (всі фото: US DoD)
2258

Комплекс Aegis Ashore у Редзіково призначений для перехоплення балістичних ракет із ядерними боєголовками та є частиною загальної системи ПРО

Наземний комплекс протиракетної оборони Aegis Ashore під польським містом Редзіково вже повністю готовий до виконання завдань у межах НАТО. Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час саміту НАТО, що проходить у Вашингтоні.

Водночас введення комплексу в експлуатацію відбулось ще 15 грудня 2023 року. Про це офіційно повідомили ВМС США, які отримали цей комплекс від американської агенції протиракетної оборони.

Читайте також: Швеція має свій аналог "Нептуна" під індексом RBS 15, для якого почала робити нові пускові машини
Aegis Ashore у Польщі
Aegis Ashore у Польщі

І на фоні цього виникає враження, що у НАТО вирішили "повторно" оголосити про введення комплексу в експлуатацію. Але це не зовсім так. Бо тоді ж повідомлялось, що офіційна передача комплексу до НАТО запланована на весну-літо 2024 року. Тобто, з огляду на заяву Альянсу, мова йде якраз про цю формальність, а не про реальне набуття Aegis Ashore у Польщі боєздатності.

Варто зазначити, що задача цього об'єкту - доповнення глобальної системи протиракетної оборони, в першу чергу США. Зараз вона спирається на можливості ракетних кораблів з системою Aegis - есмінців класу Arleigh Burke та крейсерами класу Ticonderoga, які будуть списані до кінця 2027 року. А також на наземні комплекси THAAD та у майбутньому баз із Ground-Based Interceptor (GBI) та його оновленою версією Next Generation Interceptor (NGI).

При цьому цей комплекс є другим Aegis Ashore у Європі, перший був створений у Румунії під Девеселу. Його будівництво стартувало у 2013 році, а вже у 2016 році було повідомлено про його повне функціонування.

Aegis Ashore у Румунії
Aegis Ashore у Румунії

Своєю чергою комплекс у Редзіково виявився ще тим довгобудом. Бо почали його будувати, після дійсно запеклих суперечок між США, ЄС, Польщею та РФ у 2016 році. За планом воно мало завершитись у 2018 році, але зіткнулась із затримками. І хоча у 2019 році заявлялось, що будівництво знаходиться на фінальному етапі, у 2020 році введення в експлуатацію перенесли на 2022 рік, але фактично це сталось лише наприкінці 2023 року.

Зазначимо, що сам Aegis Ashore є по суті ракетною та радарною частиною із самою бойовою системою управління Aegis есмінців класу Arleigh Burke, яку поставили на землю. Вона використовує пускові Mk 41 із ракетами SM-3, які призначені для екзоатмосферного перехоплення балістичних ракет шляхом кінетичного перехоплення.

Aegis Ashore
Використання елементів конструкції есмінців Arleigh Burke у Aegis Ashore (презентація Missile Defence Agency)

Щодо дальності дії комплексу, то схоже, що район прикриття цієї системи значно більший навіть за офіційну оголошену дальність протиракети SM-3 у 1200 км. Фактично вона не лише прикриває країни ЄС, та не лише всю територію України, а й заходить на значну глибину РФ.

Дальність Aegis Ashore
Дальність Aegis Ashore (презентація очільника Missile Defence Agency США на конференції AUSA)

І хоча офіційно система ПРО у Європі розгорталась проти ракетної загрози з боку Ірану, така дальність дії, вочевидь необхідна для забезпечення збиття саме російських міжконтинентальних балістичних ракет ще на початковій фазі їх польоту, до розділення бойових блоків.

Читайте також: Воєнкори РФ на "дружній вогонь" пишуть "ПВО Лаоса", але справді що із ППО у Лаосу