xcounter
#

Швеція має свій аналог "Нептуна" під індексом RBS 15, для якого почала робити нові пускові машини

6427
Пуск шведської ПКР RBS-15, ілюстративне фото з відкритих джерел
Пуск шведської ПКР RBS-15, ілюстративне фото з відкритих джерел

Шведи демонструють зміцнення своєї берегової оборони за рахунок цікавих рішень

Оборонна компанія Saab поставила для збройних сил Швеції партію мобільних пускових установок під протикорабельні ракети сімейства RBS 15. Кількість поставлених установок цього типу не розкривається, є лише деталізація, що в якості платформи було використано шасі вантажівок Volvo, про що розповіло Агентство з оборонних закупівель (FMA) Міноборони Швеції.

Тут мова насправді про доволі цікаву новину, як Швеція посилює свою берегову оборону, особливо на тлі недавнього вступу до НАТО та посилення рівня загрози від Балтійського флоту ВМФ РФ.

Читайте також: РФ перевела корабель на 1670 тон в порт Очамчир, і це дає сигнал
Передача нових пускових установок RBS 15 для збройних сил Швеції, липень 2024 року, фото - FMA

Почнімо із того, що шведські протикорабельні ракети RBS 15 за їх характеристиками можна назвати й локальним аналогом "Нептуна". Оскільки у випадку зі шведськими ПКР мова про дальність стрільби навіть до 300 кілометрів (у випадку із новітньою модифікацією Mk 4), та бойовою частиною масою 200 кілограмів.

Слід наголосити, що шведські RBS 15 можуть запускатись не тільки із наземної пускової установки, але й також із ударних літаків (наприклад JAS 39 Gripen) або ж морських платформ.

Окремо цікавий момент полягає в тому, що Швеція має власне пішла на виготовлення нових пускових під свої RBS 15, бо у цього протикорабельного озброєння є своя доволі своєрідна історія.

Дальність пуску різних модифікацій протикорабельних ракет RBS 15

У часи "Холодної війни" Швеція використовувала наземний береговий протикорабельний комплекс RBS15KA/M3 із дальністю стрільби до 200 кілометрів, у 2000 році шведські військові ці комплекси поставили на консервацію, а в 2016 році – розконсервували та модернізували доволі цікавим чином.

Зокрема, замість старих пускових направляючих були використані контейнери, які були демонтовані із ракетних катерів типу Norrkoping та одразу модернізовані для використання новітніх RBS 15 Mk 4 (із дальністю пуску 300 кілометрів).

В лютому 2022 року, за кілька днів до повномасштабного вторгнення РФ до України, Швеція повідомляла про повернення в стрій додаткової кількості розконсервованих пускових установок протикорабельних RBS 15.

Шведські протикорабельні комплекси RBS 15 на бойовому чергуванні, лютий 2022 року, фото з відкритих джерел

Однак виходить, що у цих всіх епізодах шведські військові покладались на "спадщину" по протикорабельним комплексам, яка залишилась з часів "Холодної війни". А тепер Швеція вирішила поновити виробництво таких систем, щоб мати кращі спроможності для протистояння Балтійському флоту РФ.

Читайте також: Перу обирає між Rafale та корейським KF-21 у пошуку заміни МиГ-29 та Mirage 2000