xcounter
#

Воєнкори РФ на "дружній вогонь" пишуть "ПВО Лаоса", але справді що із ППО у Лаосу

12246
 Стрільби із С-125 протиповітряної оборони Лаосу в 2022 році, фото з відкритих джерел
Стрільби із С-125 протиповітряної оборони Лаосу в 2022 році, фото з відкритих джерел

Звідки може мати коріння це словосполучення, популярне у ворожих пропагандистів

Як тільки у російських окупантів трапляється черговий епізод зі збиттям їх літаків або вертольотів за незрозумілих обставин, їх воєнкори у своїх публікаціях починають вживати сполучення "ПВО Лаоса", таким чином натякаючи своїх аудиторії на версію "дружнього вогню" від власних зенітників.

Сама логіка використання такого мему цілком зрозуміла, бо при палкому бажанні покритикувати існуючий порядок речей воєнкорам не хочеться сідати за "дискредитацію армії РФ". Але тут окремо цікаве питання, чому саме "ПВО Лаоса", і звідки коріння.

Читайте також: Поточна потреба у 128 винищувачах F-16: яка головна проблема та чи є шанси стільки знайти
Стрільби із С-125 протиповітряної оборони Лаосу в 2022 році, фото з відкритих джерел

Для початку можна поставити питання буквально, тобто справді – а що із протиповітряною обороною у того ж Лаосу. Довідник The Military Balance 2023 вказує, що на початок минулого року ця азійська країна мала в своєму розпорядженні шість ЗРК С-125 "Печора-М" (котрі за деякими повідомленнями пройшли модернізацію в Білорусі), неназвана кількість комплексів "Стрела-10" та ПЗРК "Игла-1", ЗСУ-23-4 "Шилка". Ну і також – неназвану кількість систем малокаліберної зенітної артилерії типів ЗУ-23-2, ЗПУ-1, М-1939 та С-60.

Далі ми можемо виходити із того, що самі російські воєнкори у мем "ПВО Лаоса" вкладають в першу чергу зневажливий, та навіть "колоніальний" контекст. Котрий може виходити зокрема із реального характеру воєнно-технічної співпраці, яка мала місце між РФ та реальним Лаосом.

Танки Т-34-85 до 2019 року були в строю армії Лаоса, ілюстративне фото з відкритих джерел

В одній з наших публікацій ми розповідали про те, у кого рашисти купили Т-34 для параду, і як це показало реальну слабкість РФ. І там мова була про те, що росіяни купили парадні "тридцятьчетвірки" саме в Лаосу в 2019 році, розрахувалась РФ за це поставкою 10 новітніх Т-72Б1 "Белый орел" та чотирьох навчально-бойових літаків Як-130, а за однією із версій – навіть списанням боргу в 300 мільйонів доларів, які той же Лаос не повернув ще з радянських часів.

Насправді ще відкрите питання, хто із сторін у цій історії реально опинився у ситуації "тубільця, якому продали буси". Оскільки придбаний комплект в 30 Т-34-85 навряд чи коштував дорожче за 1 мільйон доларів.

"Парадні" Т-34-85 армії РФ, придбані в Лаосу, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо спробувати ще пошукати саме про ППО Лаосу, то можемо знайти один цікавий, але узагальнений історичний приклад часів війни у В’єтнамі. В тому ж Лаосі є таємнича "Долина глеків", котрій понад 5 тисяч років, і в якій маскувались засоби протиповітряної оборони, що працювали по літакам ВПС США.

Але тут виникає специфічний момент: виходить, що коли російські воєнкори вживають мем "ПВО Лаоса", то вони оперують не тільки поняттям про те, що призвідники "френдлі-файєра" десь глибоко замасковані, але й також – підсвідомо самі собі визнають, що "ВКС РФ" (як й інші складові російських окупаційних військ) приречені на програш у несправедливій війні.

Цілком можливо, що висновок у цій публікації знадобиться не тільки на випадок, коли в російських окупантів знову будуть некрологи "вечного тебе полета, брат" та згадки про цю саму "ПВО Лаоса".

Читайте також: РФ згадала про Ми-34 на заміну Ми-2 та Ми-8, виробництво якого запускатимуть вдруге