xcounter
#

Британці вперше за 40 років побудують демонстратор винищувача, перший політ очікується за три роки

6293
EAP, фото - BAE Systems
EAP, фото - BAE Systems

Це буде ще одним кроком до подальшої розробки винищувача шостого покоління, хоча деталей наразі відомо не надто багато

Велика Британія працює над створенням нового демонстратора винищувача у контексті програми літаків шостого покоління Tempest - на міжнародному авіасалоні у Фарнборо командою було вперше оприлюднено зображення так званого Flying Technology Demonstrator, який вже через три роки має піднятися у повітря.

Як відзначається, станом на сьогодні у рамках створення цього демонстратора вже побудовано чи знаходиться у стадії будівництва аж понад 50 відсотків літака, на оприлюднених зображеннях можна побачити прогрес у будівництві передньої частини фюзеляжу на виробничій лінії BAE Systems у Вортоні.

Читайте також: Яким має бути винищувач шостого покоління, щоб змінити війну у повітрі
Team Tempest
Фото - Team Tempest

Виробництво окремих деталей демонстратора стартувало рік тому, у 2023 і більшість компонентів - аж 99% - постачається британськими виробниками, а для того, щоб робота проходила якнайшвидше, було залучено низку різних новітніх технологій, розповідають у виданні The War Zone.

Наприклад, йдеться про гаряче ізостатичне пресування - у команді Team Tempest наголошують, що завдяки цій технології терміни постачання окремих компонентів можна зменшити аж у вісім разів - з чотирьох років до шести місяців.

Також про демонстратор відомо те, що він отримає два двигуни Eurojet EJ200, якими також оснащуються винищувачі Eurofighter Typhoon - втім, серійна машина зрештою отримає абсолютно нову силову установку, яка зараз розробляється.

Поки що залишається невідомим, наскільки близьким цей демонстратор буде до майбутнього винищувача шостого покоління Tempest - але у виданні припускають, що це буде не просто платформа для тестування підсистем, а для перевірки конфігурації та динаміки конструкції майбутнього винищувача шостого покоління - з огляду на те, що випробувальний стенд авіоніки вже будується на базі Boeing 757.

Тим паче, що тут можна провести аналогією з демонстратором EAP від British Aerospace, про який вперше оголосили у 1983 році і який здійснив свій перший політ у 1986. Він був якраз оснащений двигунами Turbo-Union RB199, які використовувалися у Panavia Tornado, а за конфігурацією був схожий на Eurofighter Typhoon, хоча зрештою останній мав низку різних конструктивних відмінностей. Але загалом у BAE Systems наголошували, що саме EAP мав важливе значення для визначення характеристик та можливостей та подальшої розробки Eurofighter Typhoon.

Повнорозмірний макет Tempest
Повнорозмірний макет Tempest, фото - Leonardo

Чи повториться історія з Flying Technology Demonstrator та Tempest наразі невідомо. Також нагадаємо, що на авіасалоні у Фарнборо була представлена нова повномасштабна модель винищувача майбутнього покоління.

Читайте також: Eurofighter стане демонстратором технологій для винищувача шостого покоління FCAS