xcounter
#

Україні запропонували дуже прагматичний легкий ударний вертоліт Bell 407M: і це краще за мрії про Apache

Bell 407M (фото: Bell)
Bell 407M (фото: Bell)
42092

Bell 407M є прямим родичем відомого OH-58 Kiowa та дуже цікавим рішенням на фоні астрономічних цінників на AH-64 Apache та AH-1Z Viper, до того він вже на голову вище за вогневими можливостями за Мі-24

Американська компанія Bell запропонувала Україні озброїтись легкими ударними вертольотами 407M. Відповідні перемовини були проведені під час міжнародного авіасалону Фарнборо, який зараз проходить у Великій Британії, про що повідомив виконавчий віце-президент зі стратегічних цілей Bell Джефрі Шлоссер.

Продаж цього гелікоптера запропоновано Україні у межах широкого проєкту, пише Janes. Водночас у компанії наразі відмовились розкривати будь-які додаткові деталі, заявивши, що це має право зробити українська сторона.

Читайте також: Бразилія хоче M-346 на заміну A-4 та AMX, і саме той випадок, коли Super Tucano недостатньо

З боку Defense Express зазначимо, що Bell 407M є дуже прагматичною бойовою машиною, яка створена на базі цивільного вертольоту 407. До нього додали систему управління озброєнням, яка підтримує використання високоточних ракет (AGM-114 Hellfire та APKWS), оптико-прицільну станцію для виявлення та наведення на цілі, кріплення для озброєння із загалом 6 точками підвіски озброєння.

Також бойова версія оснащуються броньованими кріслами пілотів, балістично стійкими лопатями, системою герметизації паливної системи, засобами виявлення та протидії зенітним ракетам тощо.

При цьому льотні характеристики Bell 407M залишились на рівні цивільної версії. Максимальна крейсерська швидкість до 246 км/год, до 4 годин у повітрі, максимальна дальність польоту до 624 км, загальна корисна вага - 1156 кг, максимальна злітна вага 2381 кг (із зовнішнім вантажем 2722 кг).

Bell 407M
Bell 407M

Варто додати, що Bell 407 який з'явився у 1994 році і є похідним від доволі популярного Bell 406, який своєю чергою у військовій версії під назвою OH-58 Kiowa активно постачається до армії США, як легкий вертоліт для розвідки та безпосередньої вогневої підтримки. Таким чином Bell 407M та OH-58 Kiowa є прямими близькими родичами.

OH-58 Kiowa
OH-58 Kiowa

Але, попри можливість використовувати високоточне озброєння, Bell 407M у будь-якому випадку поступається своїми ударними можливостями спеціалізованим ударним вертольотам, таким як AH-64 Apache та AH-1Z Viper. Але при цьому коштує значно дешеве, бо, для розуміння порядку цін, то AH-64E Apache Guardian це про приблизно 125 млн доларів за один вертоліт на прикладі Польщі, або по 83 млн за вживані AH-1Z Viper на прикладі Словаччини.

Скільки точно може коштувати Bell 407M наразі невідомо. Але слід зазначити, що на фоні таких цін купити легкі ударні вертольоти стає ледь не єдиним варіантом для багатьох армій світу. Зокрема цінник на Apache не потягнула навіть Німеччина, яка замовила багатоцільові H145M від Airbus. І Бундесверу 82 вертольотів, з яких 24 в ударній версії, обійдуться у 3,05 млрд євро, тобто по 37,2 млн євро за одну машину.

H145M
H145M (фото: Airbus)

Для Збройних Сил України оновлення армійської авіації - це питання не менш важливіше, ніж оновлення авіапарку Повітряних сил. Бо українські вертолітники продовжують радянські Мі-24, можливості яких вже давно не відповідають вимогам.

Слід додати, що легкий ударний вертоліт також можливо розглядати, як засіб боротьби із розвідувальними дронами у тилових районах.

А у порівнянні із Мі-24 у сфері вогневих можливостей Bell 407M вже вище на голову за рахунок сучасної оптико-локаційної станції та можливості використання AGM-114 Hellfire та APKWS. А "возити" некеровані реактивні снаряди Hydra для запуску з кабрування Bell 407M зможе точно не гірше за Мі-24.

Bell 407M
Bell 407M

Але треба враховувати, що пропозиція від Bell вочевидь комерційна. Хоча це не означає, що фінансування закупівлі не може йти із донорської фінансової допомоги, чи навіть за рахунок програми США Foreign Military Financing (іноземне воєнне фінансування), коли США компенсує Україні вартість замовленого американського озброєння. При цьому на цю програму закладено 1,6 млрд доларів у межах загальних 61 мільярда доларів допомоги США. Більше того, якщо все одно мова йде про виконання замовлення, то в поточних умовах одразу необхідно закладати локалізацію виробництва.

Читайте також: Збито ще один неідентифікований далекобійний дрон-камікадзе (фото)