xcounter
#

Бразилія хоче M-346 на заміну A-4 та AMX, і саме той випадок, коли Super Tucano недостатньо

5102
Навчально-бойові M-346, фото - Leonardo
Навчально-бойові M-346, фото - Leonardo

Наочна ілюстрація про те, що один тип літака не може бути універсальним інструментом під різні завдання

Під час аерокосмічної виставки, що зараз триває у Фарнборо, міністр оборони Бразилії Мусіу Монтейру та командувач ВПС Бразилії бригадний генерал Марсело Каніц оглянули на експозиції вдосконалений варіант італійського навчально-бойового літака M-346 Master під індексом Block 20, який відрізняється зокрема "апгрейдом" свого бортового обладнання.

Виявляється, що Бразилія має інтерес придбати ці італійські навчально-бойові літаки, і це в чомусь може виглядати неочікуваним. Бо здавалось би, що в бразильців й так є Super Tucano, характеристики якого роблять цей літак універсальним інструментом.

Читайте також: У США вперше з 2021 року розкрили кількість ядерних боєголовок та чомусь очікують на аналогічний крок від РФ
Бразильські високопосадовці ознайомлюються із M-346 Block 20 під час виставки у Фарнборо, фото - Leonardo

Якщо детальніше, то портал Infodefensa пише про те, що Бразилія хоче купити італійські M-346, щоб замінити уже заслужені штурмовики A-4 американського виробництва, і заодно – легкі штурмовики AMX, які за часів "Холодної війни" Італія та Бразилія виробляли разом в рамках спільного проекту.

Деталі по тому, скільки літаків M-346 готова купувати Бразилія та скільки готова на це витратити, поки що деталізації нема. Але натомість є одна цікава деталь по бортовому обладнанню M-346 Master Block 20, яка заодно вказує, що італійська компанія-виробник цих літаків Leonardo "цілиться" саме на те, щоб продати їх бразильському замовнику.

Річ у тім, що дляоснащення M-346 Master Block 20 використані зокрема елементи бортового обладнання від бразильської AEL Systemas, які першопочатково розроблялись під Gripen E, що виготовляються в рамках угоди зі Швецією для ВПС Бразилії.

Бразильський AMX, ілюстративне фото з відкритих джерел

Також якщо на рівні загальних характеристик, то M-346 Master Block 20 заявляється також установка бортової РЛС із фазованою решіткою (AESA), наявність якої дозволяє зокрема застосовувати ракети класу "повітря-повітря" та "повітря-поверхня".

Ну і крім того, заявляється можливість за допомогою технологій "доповненої реальності" й штучного інтелекту відпрацьовувати в навчальному режимі будь-які завдання, які можуть відбуватись в ході сучасної війни у повітрі.

Бразильський A-4, ілюстративне фото з відкритих джерел

Втім, тут варто звернути увагу також й на інший важливий момент. Є певне уявлення, що наприклад той самий Super Tucano завдяки своїм характеристикам може бути ледь чи не універсальним інструментом в умовах сучасних бойових дій. Тому доволі часто особливо в нашому інфопросторі "Супер Тукано" може заявлятись як ледь чи не безальтернативний варіант.

Але при цьому самі бразильці як виробники Super Tucano, схоже, не вважають свій виріб абсолютно універсальним інструментом. І для своїх оборонних закупівель використовують інший принцип – що під кожне завдання має бути свій сегментований інструмент.

Читайте також: Іспанці хочуть витіснити Ізраїль з ринку озброєння Латинської Америки, для чого мають підстави