xcounter
#

Іспанці хочуть витіснити Ізраїль з ринку озброєння Латинської Америки, для чого мають підстави

3914
Leopard 2A4 чилійської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Leopard 2A4 чилійської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як геополітичні зміни у світі поступово приводять і до змін на світовому ринку зброї

В одній з наших публікацій ми уже розповідали про те, що виявляється Колумбія досі мала на озброєнні ізраїльські літаки Kfir, а тепер вимушена їх списати. Тут мова саме про те, що Колумбія вирішила не продовжувати співпрацю з ізраїльською IAI на тлі конфлікту із самим Ізраїлем по темі бойових дій в Секторі Газа.

Цілком можливо, що цей епізод стане частиною значно ширшого процесу, а саме – як Ізраїль втрачатиме свої позиції загалом на ринку озброєнь Латинської Америки, а їх поступово займатиме Іспанія. Тим більш, що самі іспанці на це уже поступово націлились.

Читайте також: Rheinmetall побудує в Україні завод боєприпасів "під ключ": оголошено строки та вартість
Винищувачі Kfir колумбійських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Іспанське профільне видання Infodefensa спільно із газетою La Razon опублікувало доволі цікавий матеріал, на який варто звернути окрему увагу. В цьому тексті заявляються зокрема наступні аргументи.

Чилі та Колумбія як одні з найбільших покупців озброєння в Латинській Америці уже по суті розірвали будь-які контакти з Ізраїлем по темі оборонної співпраці. Рівень напруження між цими країнами став настільки високим, що наприклад посол Чилі в Іспанії під час відвідин економічного форуму Fidae в Мадриді так і заявив, що мовляв "складно було просити Ізраїль утриматись від відвідин цього форуму, який є майданчиком для налагодження" відносин, хоча цей випад потім знайшов засудження навіть від самого президента Чилі.

Тим не менш, на цьому тлі самі іспанці бачать для себе прекрасну можливість "утвердитись як оборонний партнер" для країн Латинської Америки.

Якщо далі розбирати контекст по тому ж Чилі, то ця латиноамериканська країна й так використовує цілий ряд літаків виробництва Airbus Defense, наприклад морські патрульні C295, та транспортні C-212 та CN-235. Крім того, ще у 2023 році іспанський оборонний конгломерат отримав контракт строком на 3 роки на обслуговування парку Leopard 2A4, БМП Marder та САУ M109 чилійської арміїю

Крім того, Іспанія має багатий досвід співпраці з Чилі у поставках обладнання наприклад для кораблебудування та аеронавігаційних систем для цивільної авіації. Тобто тут йдеться про те, що іспанці хочуть витісняти Ізраїль із ринку озброєння Латинської Америки якраз з поправкою на уже раніше набуті позиції, в рамках багаторічної співпраці. А в даному ракурсі геополітична кон'юнктура має скоріше "підштовхнути" процес до логічного завершення.

Колумбія в даному ракурсі також має виступати як своєрідний "плацдарм" для розширення присутності на ринку озброєнь Латинської Америки, на думку іспанців.

Однак вони при цьому цілком розуміють, що це буде доволі складним завданням. Бо, наприклад, військові країн Латинської Америки публічно заявляють, що між технологічними можливостями обох країн є суттєва різниця, що якщо наприклад Іспанія вміє робити авіаносці, то Ізраїль – ракети, і тут така ситуація, що жодна з цих країн не може повністю замінити по компетенціям іншу країну в плані поставок озброєння і технологій.

Читайте також: Чим бразильський KC-390 виявився неочікувано кращим за C-130J для Австрії та Нідерландів