xcounter
#

Колумбія досі має ізраїльські Kfir, але тепер вимушена їх списати

1472
Винищувачі Kfir колумбійських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Винищувачі Kfir колумбійських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Чому є проблеми з обслуговуванням цих літаків, і що тут далі можуть зробити колумбійці

До цього моменту Колумбія лишалась одним із небагатьох користувачів винищувачів ізраїльського виробництва Kfir, котрі давно зняті з озброєння в самому Ізраїлі (за деякими даними, такі літаки в небоєготовому стані є також хіба що ще у Шрі-Ланки).

На кінець 2022 року колумбійські ВПС мали на озброєнні 22 літаки Kfir, строк служби яких остаточно вичерпувався у 2023 році, на початок поточного року колумбійці мали лише кілька винищувачів цього типу, що могли піднятись у повітря. Але тепер Колумбія прийняла рішення остаточно списати "Кфіри", навіть якщо для них поки що нема заміни.

Читайте також: Словаччина замовила F-16 Block 70 ще у 2018 році, перші літаки прилетіли лише зараз
Багатоцільовий винищувач Rafale в лівреї ВПС Колумбії, ілюстративний рендер від видання Infodefensa

Як йдеться в публікації порталу Infodefensa, керівництво Колумбії вирішило більше не підтримувати контакти з Ізраїлем у воєнно-технічній сфері, тому відповідно не було продовжено контракт з ізраїльською IAI на обслуговування флоту винищувачів Kfir. Але таке рішення складно назвати інакше, аніж імпульсивним, оскільки "Кфір" був єдиним типом реактивних бойових літаків у строю ВПС Колумбії, купити зараз нові літаки на заміну ця латиноамериканська країна ресурсу не має, тому виходить тупикова ситуація.

Колумбійські ВПС мають в своєму строю 14 літаків Tucano та 24 Super Tucano, тому з однієї сторони не можна сказати, що ця країна взагалі залишилась без бойової авіації. Але з іншої сторони є проблема, що ці турбогвинтові штурмовики погано підходять для перехоплення повітряних цілей, навіть якщо йдеться про полювання на літаки наркокартелів.

Сама Колумбія ще з кінця 2022 року робила деякі спроби придбати нові бойові літаки, які однак не були реалізовані через те, що сама колумбійська сторона не мала достатньо грошей на задоволення своїх запитів. Там в кожному з випадків виходила окремо цікава історія, про що ми раніше розповідали в своїх публікаціях.

Eurofighter в лівреї ВПС Колумбії, ілюстративний рендер від видання Infodefensa

Спочатку була мова про те, що Франція знайшла нового покупця на Rafale, що хоче літаки вже за рік та готовий платити по $200 мільйонів за один, і це була саме Колумбія, але виявилось, що в цієї країни насправді нема грошей на таку покупку.

Далі вийшла історія про те, як не потрібно торгуватись за літаки, якщо хочеться хоча б Gripen або навіть Rafale, тобто йшлось за те, що Колумбія змарнувала можливість придбати "Гріпени" на вигідних умовах.

У травні 2023 року США запропонували Колумбії 24 літаки F-16 за $4,2 мільярди, із поставкою аж у 2028-2030 роках, а в грудні минулого року уже Іспанія запропонувала придбати 12 до 16 винищувачів Eurofighter у варіанті Tranche 2, але в обох випадках історія так і не знайшла розвитку.

Читайте також: Китай отримав можливість перевірити характеристики Mirage 2000 на спільних навчаннях з ОАЕ