xcounter
#

Китай отримав можливість перевірити характеристики Mirage 2000 на спільних навчаннях з ОАЕ

7108
Mirage 2000 зі складу ВПС ОАЕ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Mirage 2000 зі складу ВПС ОАЕ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Китайським військовим цей тип літака потенційно цікавий, у них з’явилась важлива нагода для "знайомства"

КНР та Об’єднані Арабські Емірати уже вдруге проводять спільні навчання своєї авіації під кодовою назвою Falcon Shield, котрі вперше стартували у 2023 році та відбуваються в Синьцзяні. Одна із особливих деталей цих навчань – ОАЕ перекинули до Китаю свої винищувачі Mirage 2000, і можливо це перший відомий випадок, коли на китайській території цілком легально перебувають винищувачі західного зразка, які складають окремий інтерес для Пекіна.

ОАЕ є також операторами F-16, які теж є цікавими китайським військовим, але перекинути ці винищувачі на терени КНР і так ускладнити свої стосунки із США ця арабська країна навряд чи готова, розповідає в своєму блозі Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS).

Читайте також: Як у РФ змогли посилити своє ППО у тилу на прикладі Туапсе (відео)
Mirage 2000 з ОАЕ на навчаннях в Китаї, джерело - IISS

Факт наявності на території Китаю, а точніше на авіабазі "Хотан" в Сіньцзяні винищувачів Mirage 2000 із ОАЕ підтверджується відповідними супутниковими знімками.

В обох ітераціях навчань Falcon Shield Емірати споряджали авіагрупу не менше аніж у шість літаків Mirage 2000-9DAD/EAD та один "повітряний танкер" типу Airbus MRTT, і що при цьому епізодично "світились" також військово-транспортні літаки C-17, котрі власне забезпечували розгортання цієї авіагрупи на теренах КНР.

Переходячи одразу до головного – для НВАК є важливою можливість на практиці перевірити та ознайомитись із характеристиками літаків типу Mirage 2000, оскільки такі ж винищувачі в своєму строю мають ВПС Республіки Китай (Тайваню). Зокрема, оператори китайських літаків радіолокаційного дозору отримали нагоду потренуватись у виявленні "Міражів".

Безумовно, в теорії НВАК і так має можливість «обкатувати» ті чи інші характеристики літаків в строю ВПС Республіки Китай під час різноманітних провокацій із наближенням до повітряного простору Тайваню. Але під час провокацій все може піти не за планом, в той час як навчання дають безцінну можливість моделювати різні сценарії та відтворити їх по кілька разів.

По ОАЕ варто деталізувати, що ця країна має окремий вектор стратегічної співпраці з Китаєм, зокрема вона має на озброєнні китайські розвідувально-ударні БПЛА сімейства Wing Loon.

В свою чергу сам Китай активно експлуатує механізм спільних навчань із країнами Близького Сходу, що мають в своєму розпорядженні західну авіатехніку з тим, щоб отримати легальний доступ для вивчення цих зразків.

Читайте також: F-16 будуть виробляти й в 2030-х роках, йдеться про можливий обсяг замовлень на 300 літаків