xcounter
#

Чим бразильський KC-390 виявився неочікувано кращим за C-130J для Австрії та Нідерландів

5978
Шостий KC-390 для ВПС Бразилії, червень 2023 року, фото - Embraer
Шостий KC-390 для ВПС Бразилії, червень 2023 року, фото - Embraer

Чим цей транспортник бразильського виробництва для цих країн виявся кращим за американський

Бразильська аерокосмічна компанія Embraer 22 липня цього року оголосила, що підписала контракти з Австрією та Нідерландами на поставку загалом дев’яти військово-транспортних літаків типу KC-390 Millenium. Деталі цього контракту загалом не розголошуються, зокрема строки та вартість поставки, ну і скільки конкретно літаків отримає кожна з цих двох країн.

Але тут все рівно привертає увагу той факт, що ці дві європейські країни вирішили замовити саме бразильські транспортники, замість наприклад американських військово-транспортних C-130J.

Читайте також: Швеція вивчатиме, чи можна із JAS 39 Gripen запустити ракету з міні-супутником за проектом Stella

Логіку вибору обох країн в цій історії розписав французький портал Opex360, і тут мова буквально про те, що австрійські та нідерландські військові в чомусь неочікувано оцінили бразильські KC-390 навіть кращими за американські "Геркулеси". Як пишуть автори видання, логіка вибору була наступною.

Міноборони Нідерландів вперше оголосило про намір придбати нові транспортні літаки влітку 2022 року, вже тоді на тому етапі мова була саме про намір купити бразильські транспортники, і там закладався цілком прагматичний аргумент.

Щороку військово-транспортна авіація Нідерландів виконує не менше 2400 льотних годин повітряних перевезень, і наявні розрахунки показували, що цей обсяг перевезень цілком можуть виконати усього чотири KC-390, в той час як для аналогічного обсягу завдань літаків типу C-130J треба мінімум п’ять одиниць.

Процес виробництва літака КС-390 на потужностях Embraer, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тобто мова була одразу про те, що бразильські військово-транспортні літаки можуть своїм користувачам в чомусь зменшити затрати на експлуатацію.

Слідом за цим Міноборони Австрії у вересні 2023 року заявило про намір замінити три свої C-130K Hercules, і тут вони вирішили піти «шляхом найменшого опору». Тобто – придбати такі ж літаки, які обрали для себе Нідерланди, і за рахунок співпраці з цією країною заодно і для австрійських ВПС зменшити вартість придбання транспортників, яка на той момент оцінювалась в діапазоні 130-150 мільйонів євро за один літак.

Тобто якби тут парадоксально не виглядало, але Бразилія у просуванні своїх транспортних літаків KC-390 змогла забезпечити прагматичні переваги для покупців, котрі до цього взагалі експлуатували взагалі C-130.

Читайте також: Кремль має призвати 330 тисяч новобранців за п'ять місяців: Сирський озвучив поточні сили та плани РФ