xcounter
#

Швеція вивчатиме, чи можна із JAS 39 Gripen запустити ракету з міні-супутником за проектом Stella

4442
JAS 39 Gripen ВПС Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел
JAS 39 Gripen ВПС Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що відомо про конфігурацію цього проекту, і наскільки тут багатообіцяюча історія

Військово-повітряні сили Швеції почали дослідження в рамках проекту Stella, за яким вивчатимуть можливість доставки корисного навантаження в космос із використанням JAS 39 Gripen.

Передбачається, що в теорії ці літаки можуть стати платформою для запуску малогабаритних ракет-носіїв під міні-супутники, орієнтовна маса корисного навантаження складатиме 2 кілограми.

Читайте також: Яким має бути винищувач шостого покоління, щоб змінити війну у повітрі

Проект матиме цілком прикладне оборонне значення, на початку липня 2024 року уряд Швеції ухвалив першу в історії країни "Космічну стратегію безпеки та оборони", з якої випливає, що шведські військові шукатимуть все більше інструментів для розширення своєї присутності в космічному просторі.

Сама ідея перевірити, наскільки "Гріпен" підходить для запуску малогабаритних ракет-носіїв виглядає незвичною, бо Швеція в своєму розпорядженні уже має "класичну" наземну стартову платформу Esrange в місті Кірун для запуску космічних ракет-носіїв. Але там мова про проекти чисто цивільного характеру, які розробляються у співпраці з іншими країнами.

А з іншої сторони, ідею про винищувач як стартову платформу для малогабаритних ракет під міні-супутники складно назвати прямо зовсім новою. Бо наприклад, ще в 2019 році аналогічний проект планувала запускати Італія, і там було про те, чи можна Eurofighter адаптувати під подібні місії.

І навіть більше того – як стверджують в своїй публікації автори порталу Defence24, ще в 2022 році дослідники профільного Інституту авіації та Воєнно-технічного університету заявили висновок, що навіть наявні Су-22 та МіГ-29 можна адаптувати під пуск малогабаритних ракет-носіїв.

Інфографіка від Saab

Однак у цій історії далі виникає два важливі нюанси. Перший – у відкритому доступі поки що відсутнє зображення ракети-носія, яку власне в рамках проекту Stella збираються адаптувати під JAS 39 Gripen, не кажучи уже про очікувані строки та затрати по цьому проекту.

Другий – представники ВПС Швеції заявили, що якщо для реалізації цього проекту знадобляться суттєві конструктивні переробки по «Гріпену», то вони далі не розвиватимуть проект Stella.

Читайте також: Чи можливо повноцінно озброїти Як-52, щоб збивати російські дрони не з рушниці як у Першу світову