xcounter
#

Новий євровинищувач FCAS за 100 млрд доларів: що наразі не так з цією програмою

7505
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Компанії-учасники програми не можуть домовитися між собою, хто яку роль гратиме у окремому компоненті програми – створенні винищувача наступного покоління NGF

Три країни Європи – Франція, Німеччина та Іспанія – наразі працюють над програмою Future Combat Air System (FCAS), яка в майбутньому має надати їм новий набір "зброї в повітрі", включно з винищувачами та безпілотними літаками.

Втім, попри те, що наразі програма нібито знаходиться на шляху до наступного етапу робіт, у FCAS, схоже, не все так просто, розповідають у виданні Defense News.

Читайте також: Чи захопить F-35 Європу: майбутнє європейських літаків Rafale, Eurofighter, Gripen, перспективних FCAS та Tempest
літак NGF програма FCAS
Офіційна презентація макета літака NGF відбулася під час Paris Air Show у червні 2019 року

Так, ще 18 листопада Мадрид та Берлін повідомили про "політичну" угоду щодо переходу на наступний етап, відомий як Фаза 1В. Міністерства оборони Іспанії та Німеччини опублікували ідентичні заяви, в яких відзначили, що "політична угода по FCAS – це великий крок і – особливо у наш час – важлива ознака співробітництва Франції, Німеччини та Іспанії".

Аналогічно ідентичні заяви 18 листопада опублікували компанії Airbus Defence and Space та Indra, які представляють Німеччину та Іспанію відповідно – вони відзначили прогрес у просуванні програми.

система FCAS новий літак Європи
Система FCAS має стати новим поглядом на способи ведення бойових дій у повітрі, де різні елементи взаємодіють між собою, отримуючи інформацію з різних платформ, датчиків, сенсорів, центрів управління тощо.

Разом з тим, ані офіційний Париж, ані представник Франції від "оборонки" Dassault Aviation в цілому не опублікували жодних офіційних заяв про цю "політичну угоду". Крім того, гендиректор компанії Dassault Ерік Трапп’є у понеділок, 21 листопада, підтвердив, що галузева угода між Dassault і Airbus ще не підписана.

Ба більше, під час виступу на французькому радіо, Трапп’є назвав договір між Німеччиною та Іспанією "псевдополітичною заявою", яку вони зробили через виток інформацію про погодження проекту Німеччиною. На питання про те, чи буде цього тижня підписана галузева угода, Трапп’є сказав: "Подивимося".

винищувач NGF
Ймовірний вигляд кабіни пілота винищувача NGF від іспанської компанії Airbus

Про програму FCAS або ж Future Combat Air System було оголошено у 2017 році тодішнім канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Еммануелем Макроном, Іспанія долучилася до неї у 2019 році.

Програма передбачає, зокрема, створення винищувача шостого покоління на заміну Dassault Rafale і Eurofighter Typhoon, новий двигун, систему озброєння, нові БПЛА, датчики, хмарна мережа повітряного бою тощо. Загальна вартість програми оцінюється у понад 100 млрд доларів.

Фаза А1 програми розпочалася у 2020 році, як етап досліджень, і мала б завершитися на початку 2021 року, однак суперечки щодо розподілу частки в проекті відсунули початок фази 1В аж до сьогодні.

Як заявляє Трапп’є, затримки запуску фази пов’язані зокрема з тим, що Dassault хоче бути головним підрядником по одному з елементів FCAS – винищувачу наступного покоління NGF, тоді як Airbus хоче бути "головним партнером, а не просто постачальником". Водночас Трапп’є вважає, що Dassault має бути "безальтернативним лідером" у NGF.

Водночас у заяві від 21 листопада виданню міністерство оборони Іспанії заявило, що є "чіткий шлях" для продовження програми FCAS. Зрештою, затримки вже призвели до того, що запланований до 2027 року запуск прототипа літака вже може бути перенесений щонайменше на два роки.

Читайте також: Іспанія "передумала" купувати F-35 та вирішила "почекати" перспективний літак FCAS