xcounter
#

Україні у США пропонують окопатися та чекати на 2025 рік - чи може взагалі це спрацювати

"Окопатись" це не завжди перейти до тотальної оборони (всі фото: ЗСУ)
"Окопатись" це не завжди перейти до тотальної оборони (всі фото: ЗСУ)
4698

У Вашингтоні прямо говорять, що Україні навряд варто очікувати тих об'ємів допомоги, що й у 2022 році, але навіть якщо це не так, ніхто не поверне згаяний на політичні чвари у США час, що прямо впливає на весь 2024 рік

На фоні політичних розбірок у США, які заблокували надання допомоги України, у Вашингтоні взагалі царює невпевненість щодо можливості стабільної та достатньої підтримки проти російської агресії. Але глобальність цієї загрози "деякі українські лідери" не усвідомлюють.

Саме так пише The New York Times, додавши, що американські посадовці намагаються донести, що у наступному році схвалена Конгресом США допомога буде меншою ніж у минулі роки. Як зазначається у виданні деякі американські військові прямо пропонують Україні перейти до стратегії "тримати та будувати" - окопатись та будувати власний оборонно-промисловий комплекс.

Читайте також: Patriot PAC-3 і Aegis SM-6 будуть ефективні проти гіперзвукових ракет РФ і Китаю, впевнені у США

ЗСУ

Саме така стратегія нібито має призвести до того, щоб "створити достатню реальну загрозу, з метою розгляду у РФ питання щодо участі у змістовних переговорах наприкінці наступного року або у 2025 році".

Водночас в Україні розраховують здійснити застосувати "творчі підходи" з метою "виведення РФ зі стану рівноваги" шляхом ударів по російськім оборонним підприємствам, складам озброєння, логістичного сполучення, а також здобутку "символічних перемог". Один з неназваних українських посадовців назвав це "доволі сміливим планом".

Але, з огляду на наведенні The New York Times заяви, які спираються виключно на анонімні джерела, як в Україні, так й в США розуміють, що повторення аналогічних наступальних дій, як літом 2023 року є малоймовірним. Й чому саме так - доволі очевидно.

У січні для підготовки до наступу у США та країнах ЄС почали оголошувати про передачу "бригадних комплектів" допомоги. Зброя йшла у кількостях фактично достатніх для повного переозброєння цілих бригад, підготовка яких відбувалась за кордоном.

ЗСУ

Але така активність виявилась одиничною за весь час, а не стала початком систематичного методичного нарощування Сил оборони України.

Й поки не те що про аналогічні пакети допомоги від США нічого не чути, заблокованим залишається допомога навіть на підтримування того озброєння, яке вже передано. А це вже прямо говорить, що навіть у випадку розблокування 61,1 млрд призначених у бюджеті США на військову підтримку України неможливо буде повернути час втрачений з жовтня, коли у США почався новий фінансовий рік.

Зрештою в цій ситуації "окопатись" - це у будь-якому випадку значно ширше ніж просто побудувати потужні лінії оборони. Бо РФ зробила саме це, але наразі все одно активно атакує на багатьох ділянках фронту. Це означає відмову від активних наступальних дій загалом. А посилити власний оборонно-промисловий комплекс - це у будь-якому випадку стратегічна необхідність.

САУ Богдана

З боку Defense Express зазначимо, чи можливість це назвати стратегією Перемоги залишається вкрай дискусійним питанням. Бо фактичне повторення стратегії Першої світової війни, коли німців у 1918 році змусили атакувати й підірвати весь не те що весь наступальний, а й оборонний потенціал стало наслідком безпосереднього вступу у війну США та тотальної економічної блокади Німеччини.

А нічого з цього наразі навіть не проглядається. Бо навіть план щодо введення тотальних санкцій проти РФ з боку США та ЄС об'єктивно невиконаний. Більше того у Європі все активніше говорять про цілком реалістичне зменшення ролі США у безпеці Європи через повернення до політики ізоляціонізму, яку сповідує нове покоління республіканців.

У будь-якому випадку, до такого сценарію необхідно готуватись, а не відкидати, бо він не влаштовує, а дійсно здійснювати в тому числі й асиметричні дії, які дозволять вивести РФ з рівноваги, нарощувати оборону та власний ОПК.

Читайте також: А що такого побачила Угорщина, що перегнала в Грузію на ремонт свої Мі-24