xcounter
#

У Польщі на пустому місці "забуксував" проєкт зі створенням нової важкої БМП CBWP

Концептуальне зображення польської важкої БМП CBWP
Концептуальне зображення польської важкої БМП CBWP
9256

Створення БМП CBWP тісно пов'язано з замовленням у США танків Abrams, які мають надійти до 2026 року, тобто у Варшаві одразу заклали вкрай стислі терміни

Часом Польща своїми астрономічними оборонними контрактами нагадує локомотив, який демонструє не декларування, а реальні кроки зі створення дійсно надпотужних збройних сил. Але, як виявляється, й у Варшаві можливі збої, які проявились у програмі створення важкої БМП CBWP.

Й попри вкрай високу прагматичність самого проєкту, бо у його основі - шасі від корейської САУ K9, яке вже локалізоване у Польщі та серійний бойовий модуль ZSSW-30 з новою 40-мм автоматичною гарматою, він несподівано забуксував ще на старті.

Читайте також: Ракетні системи HIMARS отримають захист від сучасної загрози
ZSSW-30 з 30-мм гарматою
ZSSW-30 з 30-мм гарматою (фото: PGZ)

Як виявилось, план створити перший демонстратор технологій ще до кінця 2023 року не буде виконаний. Як пише профільне Defense24, через те, що замовник, польска Агенція з озброєння, не надала своє бачення того, як має виглядати CBWP. А без розуміння того, що хоче замовник й створити демонстратор також неможливо.

Окрім того, відсутній й графік реалізації проєкту, який досі знаходиться на стадії обговорення. Й все, як підкреслили у PGZ, яка має реалізувати розробку та виробництво CBWP, зсуває строки. Й лише після усього бюрократичного узгодження має з'явитися сам демонстратор, а за ним перші дослідні чотири машини, випробування яких й дозволить вже сформувати остаточний вид серійної важкої БМП. Водночас без графіка реалізації проєкту, а також твердого розуміння об'ємів неможливо почати й створення реальних ланцюжків з постачальників.

Причинами такої затримки з технічної точки зору може бути узгодження питань щодо таких рішень, як рівень балістичного та протимінного захисту, оснащення додатковими системами. Бо навіть готове шасі у вигляді K9 не означає, що його можливо взяти й використати без переробок.

Але, як зазначають у виданні, зміщення строків створення CBWP у будь-якому випадку є доволі болючим. Бо за задумом ці важкі БМП мають надходити до важких механізованих бригад з танками Abrams. А легкі амфібії БМП Borsuk рамковий контракт на 1400 одиниць яких було підписано у лютому цього року - до бригад з корейськими та локалізованими танками K2.

Але буксування ще на старті CBWP ставить під питання, а які БМП мають посилити бригади на Abrams, які у кількості 250 одиниць у версії SEPv3 за 4,75 млрд доларів країна замовила у квітні 2022 року з терміном завершення постачання до 2026 року. А без них сформувати повноцінні підрозділи не вийде.

Тобто кожна навіть незначна затримка у проєкті CBWP дійсно критична, бо на створення важкої БМП відводилось об'єктивно вкрай мало часу.

Читайте також: Всі 14 "шахедобійок" Vampire будуть в Україні до кінця року, а ракети APKWS до них отримають супер-оновлення