xcounter
#

Всі 14 "шахедобійок" Vampire будуть в Україні до кінця року, а ракети APKWS до них отримають супер-оновлення

13406
Vampire
Vampire

А перші ЗРК Vampire взагалі без жодних додаткових анонсів у строю ЗСУ з літа цього року

Командування військово-морських авіаційних систем США повідомило про завершення постачання усіх 14 систем вже у грудні, тобто до кінця року.

Окрім того, також була показана сама Vampire, яка, попри очікування, замість цивільного пікапу встановлюється все ж на армійський HMMWV.

Читайте також: Який цінник "переліку бажань" для ЗСУ: і чому, як це не дивно, але він реалістичний
Vampire
Vampire для ЗСУ

Також були вперше офіційно розкриті строки постачання перших зразків цієї системи. Підтверджено, що перші чотири Vampire були поставлені лише через шість місяців після замовлення. Враховуючи те, що L3Harris Technologies офіційно оголосила про укладання контракту на 14 систем на початку січня цього року, виходиться, що у ЗСУ ці системи успішно працюють ще з літа, хоча навіть не офіційно про це стало відомо лише 30 серпня.

"Перші повідомлення вказують на те, що система озброєння безпосередньо впливає на поточні українські військові дії", - цитується у повідомленні слова капітана Алекса Дутко, керівника Управління інтеграції місій та спеціальних програм PMA-242 Командування військово-морських авіаційних систем США.

При цьому розвиток цієї системи продовжується й ракети APKWS мають отримати без перебільшення супер-оновлення. Бо до них планується додати неконтактний підривач, що дозволить уражати дрони без прямого влучання у ціль. Тобто мова йде про доволі значне підвищення ефективності системи.

Нагадаємо, що Vampire використовує для виявлення цілей оптико-локаційну станцію з тепловізором та оптичним каналом WESCAM MX-10 RSTA. Вона також відповідає за підсвічування цілі лазером, бо ракета APKWS, яка є високоточною версією 70-мм некерованого реактивного снаряда Hydra, наводить на лазерну пляму.

APKWS

Дальність знищення повітряної цілі при пуску з землі залишається невідомою, але режимі "земля-земля" вона оцінена у 4-5 км, а при стрільбі з літака до 11 км.

Також вкрай важлива ціна цієї ракети, бо саме це є ще одним показником ефективності у протидії Shahed-136. Відповідно до свіжого (від квітня 2023 року ) повідомлення Агенції міноборони США з оборонного співробітництва (DSCA) експортна гранична вартість APKWS для Великої Британії у межах замовлення 768 ракет складає до 31,2 млн доларів. Тобто один APKWS коштує у межах до 40,6 тисячі доларів за одиницю, але це гранична вартість у комплексному постачанні.

Читайте також: У США знову "приземляють" Osprey V-22 через аварію з конвертопланом, і це вже вдруге за рік