xcounter
#

Якщо GMLRS коштує мінімум $100 тисяч, чи можна зробити схожу ракету дешевше

4948
РСЗВ Pinaka індійського виробництва, ілюстративне фото з відкритих джерел
РСЗВ Pinaka індійського виробництва, ілюстративне фото з відкритих джерел

Чи є приклади, коли хтось ще в світі робить свій "аналог HIMARS", і що з того виходить

Збройні сили Індії мають на озброєнні 36 реактивних систем залпового вогню Pinaka локальної розробки, які можна назвати своєрідними. Найбільш "екзотична" характеристика – нестандартний калібр в 214 міліметрів, який означає, що в таку систему можна зарядити лише реактивні снаряди чи керовані ракети місцевого, індійського виробництва.

Коли індійський ВПК тільки починав працювати над розробкою РСЗВ Pinaka на початку 1990-х років, то ця розробка позиціонувалась як локальний аналог радянського БМ-21 "Град". І до початку 2020-го року було відомо про наявність лише некерованих реактивних снарядів до Pinaka, які мають дальність стрільби до 40 км та до 60 кілометрів, залежно від модифікації.

Читайте також: Поляки вимушені робити додатковий "зоопарк" навіть у ракетах для бронемашини Rosomak
РСЗВ Pinaka індійського виробництва, ілюстративне фото з відкритих джерел

Однак після 2021 року стало відомо про те, що Індія також розробляє і керований реактивний снаряд до системи Pinaka із дальністю стрільби до 75 кілометрів. Судячи з усього, розробка вдалась успішно. Бо коли індійські ЗМІ коментували дані про можливу продаж певної кількості систем Pinaka для Вірменії, то уже називали ці ракетні установки своїм "аналогом HIMARS". Щоправда, щоб зрозуміти, наскільки коректним буде таке порівняння, даних у відкритому доступі аж занадто мало.

Менше з тим – наразі є новина, що Міноборони Індії замовило поставку 6400 керованих ракет до систем Pinaka вартістю в еквівалент 356 мільйонів доларів.

Цікаво, що при цьому строк виконання поставки не розкривається. Лише відомо про те, що виконувати цей контракт будуть дві приватні компанії, котрі до цього спеціалізувались переважно на вибухівці для гірничої промисловості - Economic Explosives Limited та Munitions India Limited.

Керована ракета до РСЗВ Pinaka індійського виробництва, ілюстративне фото з відкритих джерел

А от далі ми впираємось в такий цікавий нюанс. За контрактом Міноборони Індії виходить, що одна керована ракета до системи Pinaka має коштувати 56 тисяч доларів. І тут для порівняння – уже на кінець 2022 року "внутрішня" вартість керованих ракет GMLRS для армії США складала 100 тисяч доларів за одиницю, експортна – уже 222 тисячі доларів за одиницю.

В теорії, тут можна спробувати порівняти, що індійський "аналог" GMLRS коштуватиме майже вдічі дешевше, чим "оригінал" із США. Але по-перше, недостатньо ввідних для повноцінного порівняння, особливо – щодо кількості використовуваної електроніки та можливих "вузьких місць" у вигляді наприклад недостачі потужностей для виробництва ракетних двигунів чи інших нюансів, які має американський ОПК.

По-друге, треба дочекатись, коли ж індійська "оборонка" таки виконає підряд на керовані ракети до Pinaka, і уже враховувати фактичну вартість виробу.

РСЗВ Pinaka індійського виробництва, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але якби там не було, подібні приклади варто аналізувати, щоб розуміти загалом, як різні країни світу намагаються масштабувати виробництво своєї зброї на тлі війни РФ проти України, і які нюанси в них при цьому виникають.

Читайте також: Яка ракета дешевша: AIM-120, AIM-9X для NASAMS чи IRIS-T