xcounter
#

В США є лише 4 компанії, які роблять ракетні двигуни, і це впливає на поставки GMLRS для ЗСУ

4606
Відвантаження ракет GMLRS із цеху заводу корпорації Locheed Martin, фото з відкритих джерел
Відвантаження ракет GMLRS із цеху заводу корпорації Locheed Martin, фото з відкритих джерел

Або дещо про особливості формування технологічних ланцюжків в американському ОПК

Корпорація Lockheed Martin хоче придбати власне підприємство-виробника твердопаливних ракетних двигунів, необхідних для виготовлення реактивних снарядів GMLRS, критично важливих зокрема й для України. На даний момент ця корпорація може отримувати ракетні двигуни лише від Northrop Grumman, і тому б хотіла створити альтернативне джерело поставок, щоб отримувати силові установки під GMLRS одразу із двох джерел.

Тим більш, якщо у Lockheed Martin з’явиться ще один постачальник ракетних двигунів, окрім існуюючого, це допоможе також збільшити поставки GMLRS для воюючої України. Про це йдеться в публікації порталу Defence One.

Читайте також: Скільки треба на створення танка, від макета до постановки на озброєння

Зараз в США є лише 4 компанії, які можуть робити ракетні двигуни. Зокрема, Northrop Grumman належить підприємство Orbital ATK, яке було викуплено в 2018 році; Aerojet Rocketdyne, яке в цьому році придбала компанія L3Harris Technologies.

В свою чергу, в липні 2023 року оборонний підрядник Anduril заявив про намір купити компанію-виробника твердопаливних ракетних двигунів Andranos, "у надії створити конкуренцію в галузі, що переживає важку консолідацію".

Ну а щодо Lockheed Martin є припущення, що ця корпорація хоче викупити виробництва ракетних двигунів X-Bow Systems, що недавно отримав від Пентагону 64 мільйони доларів на розширення виробничих потужностей та залучений до програми по гіперзвуковій зброї.

Ракета GMLRS, фото Lockheed Martin

Купувати "свого" підрядника по ракетним двигунам корпорацію Lockheed Martin стимулює саме конкуренція серед гравців американського ОПК.

Наприклад, стверджується, що після викупу компанії Aerojet Rocketdyne від L3Harris Technologies силові установки від цього виробника стали по суті недоступні для виробництва реактивних снарядів GMLRS.

Тому, як наголошує керівництво Lockheed Martin, воно хоче внести "антикрихкість" у свій технологічний ланцюжок.

Інфографіка, що відображає увесь арсенал РСЗВ M270A1 та M142 HIMARS, зокрема реактивні снаряди GMLRS
Читайте також: Армія США досі не отримала перший прототип пускової Enduring Shield, розробник обіцяє передати її у грудні