xcounter
#

Іспанія хотіла аналог HIMARS за 300 мільйонів євро, але заплатить удвічі більше, і ось чому

5197
Прототип реактивної системи SILAM для іспанської армії, фото - Escribano
Прототип реактивної системи SILAM для іспанської армії, фото - Escribano

Спочатку планувалось купувати лише пускові установки та ракети, а тепер додалась і вартість інфраструктури

Міністерство оборони Іспанії уклало контракт вартістю майже 700 мільйонів євро на закупівлю ракетних систем SILAM, локалізованої версії системи PULS ізраїльської розробки, котра в свою чергу є аналогом системи M142 HIMARS.

Виконавцями цього контракту будуть Rheinmetall та Escribano-Expal, виготовлення пускових установок та ракет відбуватиметься на потужностях в Іспанії, поставки мають бути виконані до 2025 року включно. Про це пише портал Infodefensa.

Читайте також: Якщо GMLRS коштує мінімум $100 тисяч, чи можна зробити схожу ракету дешевше

Зазначається, що контракт передбачає поставку не тільки 12 пускових установок, але й цілого ряду супутнього обладнання: 12 транспортно-заряджальних машин, дві евакуаційні та шість розвідувальних машин, 10 командно-штабних машин для управління стрільбою, апаратура та інфраструктура для обслуговування пускових установок та ракет.

В свою чергу, іспанські військові планують купити загалом 680 ракет різних калібрів, і там наводиться така цікава розбивка: 16 пускових блоків на 288 керованих ракет з дальністю стрільби до 35 кілометрів; 28 блоків на 112 ракет з дальністю пуску до 150 кілометрів; 32 блоки на 64 ракети з дальністю пуску до 300 кілометрів; та 32 блоки на 216 навчальних ракет з дальністю пуску до 15 кілометрів.

Рендер ракетної системи PULS від Elbit Systems, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Вперше про плани Іспанії придбати SILAM (він же локалізований PULS) стало відомо у квітні 2023 року. Але тоді заявлялись інші параметри програми: іспанські військові хотіли купити 12 пускових установок та запас ракет з дальністю стрільби до 150 кілометрів, та сподівались "встиснутись" у лише 300 мільйонів євро, із поставкою до того ж 2028 року.

Але як бачимо, фінальний цінник закупівлі виріс удвічі. І це вийшло не тільки через розширення номенклатури ракет, але й закупівлю супутніх машин, обладнання та інфраструктури.

Ізраїльська ракетна система PULS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Поляки вимушені робити додатковий "зоопарк" навіть у ракетах для бронемашини Rosomak