xcounter
#

На ізраїльський PULS як аналог HIMARS уже стоїть черга довжиною в 5 років, і цьому є свої причини

4476
Пуск з ракетної системи PULS, фото - Elbit System
Пуск з ракетної системи PULS, фото - Elbit System

Тут ситуацію рятує лише те, що уже наявні замовники цієї системи знаходяться достатньо далеко від Росії

Декілька днів тому назад стало відомо, що Іспанія хоче придбати далекобійну ракетну систему для своєї армії в рамках програми SILAM, обиратиме між M142 HIMARS та ізраїльським комплексом PULS, і схиляється до вибору на користь другого варіанту.

Тим більш, що іспанці хочуть не просто далекобійну систему, але й можливість її виробляти на власних потужностях. І тут ізраїльська Elbit Systems готова йти на зустріч, обіцяючи перший готовий прототип на шасі Iveco Astra 6x6 не пізніше, аніж 18 місяців від початку програми.

Читайте також: Leopard 2 розбрату: за що судяться німецькі KMW та Rheinmetall і чому це питання на мільярди

Тепер же іспанське видання Infodefensa розповідає, що Міноборони Іспанії розкрило нові деталі по цій програмі, і тепер картина виглядає так.

Іспанське оборонне відомство хоче ракетну систему з дальністю стрільби не менш ніж120-130 км, і під цей параметр підпадає поки що лише ізраїльський PULS. Ймовірний обсяг замовлення складатиме не менш ніж 6 батарей – по одній батареї на кожну бригадну артилерійську групу в механізованих бригадах іспанської армії, куди також буде включено по три батареї 155-мм САУ з дальністю стрільби до 50 км.

Але водночас, іспанські військові виходять із того, що ця нова ракетна система стане в стрій не раніше 2028 року. І тут "рятує" лише відносно низька вартість програми – орієнтовно 290 мільйонів євро "на старті".

Концепція ракетної системи Euro-PULS від Elbit Systems, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Далі варто наголосити ось на якому моменті. Попит на ізраїльську реактивну систему PULS виник на тлі того, що європейські країни НАТО захотіли також отримати на озброєння M142 HIMARS або його аналог, і тут питання вперлось в нестачу існуючих виробничих потужностей.

Першими замовлення на ізраїльський PULS дала Данія на початку березня 2023 року, і ця країна отримає три батареї протягом 2 років. Слідом у квітні замовлення на цю ж систему дали Нідерланди – кількість запланованих до поставки систем не розкривається, відомо лише, що перші будуть отримані уже в 2023 році.І тут ми маємо приклад Іспанії, яка навіть з поправкою на затрати по часу, необхідні для локалізації виробництва, отримає перші системи PULS аж в 2028 році.

Це зокрема показує – попит у світі росте наскільки, що схоже спостерігається тенденція не тільки до збільшення вартості того чи іншого озброєння, але й до "зсування управо" строків його поставки.

Ізраїльська ракетна система PULS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Як Ізраїль продає країнам НАТО зброю, котру не має на озброєнні ЦАХАЛ, і в чому тут "підвох"