xcounter
#

Leopard 2 розбрату: за що судяться німецькі KMW та Rheinmetall і чому це питання на мільярди

Leopard 2A7 (всі фото: Krauss-Maffei Wegmann)
Leopard 2A7 (всі фото: Krauss-Maffei Wegmann)
2778

Leopard 2 - це танк, який буде у строю ще десятки років й не збирається на пенсію взагалі, водночас Rheinmetall у цій машині є лише підрядником

Танк Leopard 2 став предметом судової тяжби між двома німецькими гігантами Krauss-Maffei Wegmann та Rheinmetall. Точніше - права на Leopard 2A4, але насправді ситуація значно глибша та торкається мільярдних контрактів.

Загалом, як повідомляє видання NZZ, KMW подало у суд та хоче заборонити компанії Rheinmetall заявляти будь-які права на танк до версії Leopard 2A4 включно. Це пов'язано із тим, що очільник Rheinmetall Армін Паппергер [Armin Papperger] заявив, що його компанія "побудувала тисячу Leopard 2A4" й це інтелектуальна власність саме Rheinmetall. У KMW у відповідь зазначили, що ця заява хибна й порушує їх права на машину. Перше засідання суду має відбутися 2 травня в окружному суді Мюнхена.

Читайте також: Якщо рашисти перекидають "Солнцепек", то це означає скоріше появу "штурмових рот", аніж десантників
Leopard 2A4
Leopard 2A4

Водночас сама заява очільника Rheinmetall дійсно провокаційна. Зокрема сама компанія ніколи не порушувала питання авторства танка Leopard 2 й самостійно зазначає, що торгова марка Leopard 2 належить Krauss-Maffei Wegmann, який і є його розробником.

А загалом участь Rheinmetall у розробці Leopard 2 хоча і є беззаперечно високою, зокрема саме ця компанія відповідала за озброєння машини, але це лише компонент танка, як й двигун від MTU Friedrichshafen чи система управління вогнем від Krupp-Atlas Electronik. Й головним виконавцем розробки звісно є KMW, який продовжує отримувати контракти на виробництво нових та навіть модернізацію старих версій Leopard 2, наприклад, створення версії Leopard 2 PL у Польщі пройшло саме за участю Krauss-Maffei Wegmann.

Але для Rheinmetall отримання навіть частки прав на загальну конструкцію є доволі важливим. Компанія об'єктивно страждає від того, що немає власного танкового шасі й навіть KF51 Panther - це нова башта на шасі Leopard 2. Єдине, що зараз може пропонувати ця компанія - шасі від БМП KF41 Lynx, але поки ця розробка не отримала шаленої популярності - єдиним оператором цієї машини залишається Угорщина. Водночас Чехія та Словаччина вже віддали перевагу CV90, а в Австралії фаворитом вважається корейська K21, хоча потенційний контракт нещодавно був скорочений втричі.

Ситуація поглиблюється тим, що через відверте буксування проєкту євротанка MGCS були оголошені плани щодо розробки Leopard 2A8 й Leopard 2AX. А це означає, що машина буде жити ще десятки років. І всі ці роки Rheinmetall буде залишатися важливим, але лише підрядником для KMW. А він вже об'єднався із французьким Nexter, який якраз має значні компетенції й виробничі потужності зі створення гармат та боєприпасів, включно з виробництвом CN120-26 - 120-мм гармати для танка Leclerc, більше того взагалі є кінцевим виробником цієї машини.

Хоча Rheinmetall та KMW безумовно ще доволі довго будуть співпрацювати, через спільні БМП Puma та колісної бойової машини Boxer, але участь у бестселері Leopard 2 вже виглядає все менш гарантованою й спонукає компанію на доволі несподівані кроки.

Читайте також: У США порахували скільки снарядів загалом Пентагон відправив до України