xcounter
#

Як швидко Rheinmetall запустив завод в Угорщині, і наскільки швидше буде в Україні

7816
 Бойові машини піхоти Lynx KF41, фото ілюстративне, джерело - HMZrinyi.hu
Бойові машини піхоти Lynx KF41, фото ілюстративне, джерело - HMZrinyi.hu

Хоча базові умови для порівняння виглядають неспівставними, саме там криється одна з наших базових переваг

Майже одночасно з’явились дві новини щодо німецького концерну Rheinmetall, одна з яких стосується України напряму. У п’ятницю 18 серпня в угорському місті Залаегерсег було офіційно відкрито завод Rheinmetall, який в наступні кілька років має виготовити длязбройних сил Угорщини 209 БМП Lynx KF41 та кілька десятків іншого типу машин.

Водночас, в суботу 20 серпня з’явилась заява від очільника концерну Арміна Паппергера про те, що Rheinmetall має намір розпочати обслуговування західних ОБТ в строю ЗСУ вже цього місяця, і що уже проходять своє навчання 12 працівників майбутнього заводу в Україні. Такі новини дають як мінімум предмет для порівняння, наскільки швидко з’явилось виробництво Rheinmetall в Угорщині, і наскільки швидше з’явиться в Україні, і тут ми отримаємо таку картину.

Читайте також: Щоб зробити якнайкращу заміну для Bradley, Армія США залучить більше військових на всіх етапах
Завод концерну Rheinmetall в угорському місті Залаегерсег, серпень 2023 року, фото - Rheinmetall

Будівництво заводу Rheinmetall в угорському місті Залаегерсег стартувало після укладення контракту з Угорщиною на виробництво та поставку понад двох сотень БМП Lynx KF41 та кілька десятків одиниць загальною вартістю 2 мільярди євро у вересні 2020 року.

Уже станом на вересень 2021 року було відомо про зведення несучої конструкції будівлі цього заводу. При цьому мова була про справді масштабне будівництво – площа заводу складає 33 гектари, окрім того зведено і сучасний дослідницький центр. На цьому підприємстві уже працює "кілька сотень" працівників, а в наступні кілька років планується працевлаштувати ще 350 осіб. Тобто в цьому випадку, для появи виробництва Rheinmetall "з нуля" знадобилось дещо менше 3 років, і тут мова про справді масштабний проект.

Відкриття заводу Rheinmetall в угорському місті Залаегерсег, серпень 2023 року, фото - Rheinmetall

Плани Rheinmetall по виробництву в Україні станом на зараз виглядають не настільки масштабними, якщо порівнювати з вищенаведеним прикладом Угорщини. Очільник концерну Армін Паппергер заявляв і про те, що зараз навчаються 12 працівників майбутнього заводу в нашій країні, на підході – ще 12 працівників, і поки це все виглядає не надто відповідним тому масштабу викликів з ремонтом західної бронетехніки для ЗСУ.

Але з іншої сторони, той же Паппергер не просто не відмовився від свого попереднього наміру організувати виробництво Rheinmetall на потужностях українського ОПК за 12 тижнів, тобто орієнтовно вже осінню 2023 року. Очільник цього концерну навіть додав про намір "орендувати одну чи дві виробничі лінії", щоб там виготовляти бронетехніку за стандартами НАТО, оскільки в нашій країні є "багато гарно обладнаних танкових заводів, що залишились ще з радянських часів".

Танки Т-64 в цеху ХБТЗ, квітень 2020 року, ілюстративне фото від АрміяInform

З цього випливають такі цікаві моменти. Завдяки уже наявному виробничому потенціалу розгорнути виробництво Rheinmetall в Україні самому керівництву концерну видається таким, що можна реалізувати у доволі стислий строк, особливо порівняно з тою самою Угорщиною.

Але з іншої сторони, завжди варто пам’ятати про те, що збережений виробничий потенціал – лише одна із стартових умов для можливого заходу в Україну західних оборонних концернів. Щоб повністю реалізувати таку можливість, необхідні також й організаційні зусилля від уряду нашої країни.

Перший Leopard 2A4 зі складу ЗСУ, переданий для ремонту на завод Bumar-Labedy, 22 липня 2023 року, фото ілюстративне, джерело - Twitter-профіль міністра оборони Польщі Маріуша Блащака
Читайте також: Шведські винищувачі JAS 39 Gripen для ПС ЗСУ: питання актуальне, пілоти почали "ознайомче навчання"