xcounter
#

У НАТО нарешті почали бити на сполох через ігнорування FPV-дронів: закликають повторити та покращити досвід ЗСУ

4048
У НАТО нарешті почали бити на сполох через ігнорування FPV-дронів: закликають повторити та покращити досвід ЗСУ

На погляд з Польщі на дрони цілком слушно звернути увагу, бо міноборони країни закликають одразу комплексно підійти до власного проєкту "армія дронів"

Попри те, що цивільні дрони, зі скидами чи у ролі розвідувальних, а також FPV-дрони вже давно не потурбують пояснення власної ефективності та потреби в них, у країнах НАТО зовсім інша ситуація. У Альянсі просто ігнорують це озброєння, ніби його не існує.

Навіть у США, яка насправді активно вбирає реальний досвід, лише епізодично їх досліджують під час окремих випробувань. Й зрештою залишаються лише на рівні часів АТО/ООС, тобто максимум - дрони зі скидами. При цьому доволі швидко американці пішли шляхом створення окремих спеціалізованих зразків.

Читайте також: Армія РФ й зараз тримає свої вертольоти на "таємній" базі відпочинку в Криму
RQ-28A
RQ-28A

Й поки у США пішли хоча б цим шляхом, то у європейському сегменті НАТО по цій темі взагалі нічого не чути. Й не лише на офіційному рівні, а навіть у профільних виданнях, які якщо й торкаються цієї теми, то більше у ключі потреби у засобах протидії.

Лише у Польщі профільне видання Defense24 почало бити на сполох, дорікаючи власному міноборони тим, що у Варшаві просто заплющили очі й навіть не проводять аналіз того, що відбувається на реальному полі бою.

У доволі об'ємному матеріалі поляки фундаментально аргументували, довели та показали ефективність використання бійцями ЗСУ цивільних та FPV-дронів, які взяли на себе основне навантаження з високоточного ураження на найнижчому піхотному рівні.

Водночас цей огляд з Польщі містить й певний аналіз аспектів, які необхідно покращити. І цілком можливо дійсно звернути на цей погляд зі сторони додаткову увагу.

Першим аспектом, який виокремило польське видання є звісно підготовка операторів. Взагалі від рівня навчання залежить використання будь-якого озброєння, але коли мова заходить про FPV-дрон чи скиди, вона є абсолютно ключовою. Вона важлива у всіх аспектах, починаючи від простого пілотування та виявлення цілей, до вимог влучити у вразливу частину танка, який знаходиться у русі, а також вміння розпізнати фальшиву ціль від реальної. І все це під дією РЕБ.

Потрібно систематизувати доктрину та тактику використання дронів, розподіл цілей, взаємодією з іншими підрозділами тощо. Те що зародилось та розвивається у Силах оборони України вимагає детального й всебічного аналізу, відокремлення найкращих та найефективніших рішень, їх розповсюдження серед підрозділів.

Другий аспект, який потребує покращення - різноманіття та відсутність типовості боєприпасів до дронів, а також реального аналізу ефективності та доцільності. Цієї проблеми важко було уникнути у реаліях сьогодення, бо на полі бою до дрона прив'язується все, що він здатний підняти та може знищити ворога.

На FPV-дрон - від ручних кумулятивних гранат, до власноруч змайстрованих уламкових бойових частин. Для скидів - від допрацьованих ВОГів, до протитанкових мін. Хоча з боку Defense Express зазначимо, що вже є перші промислово виготовлені спеціалізовані боєприпаси для FPV-дронів.

В цілому для Польщі, яка може з нуля побудувати свою систему з дронами цілком можливо одразу почати з систематизованого підходу. Зокрема зі створення навчально-наукового центру. Але як констатує видання - це навряд чи станеться.

"Польща все ще готується до попередньої війни, ігноруючи сигнали України та Нагірного Карабаху та оцінку реальної загрози. Саме тому закуповуються танки, БМП, гаубиці та ракетні установки сотнями, не віддаючи пріоритету невеликим квадрокоптерам та системам РЕБ, які з ними борються".

Також наводиться прямий приклад, що за рахунок зовсім незначного перерозподілу коштів у оборонних закупівлях проблема в цілому вирішується. Наприклад, можна закупити не 1000 легких БМП Borsuk, а 990, й за приблизно 100 млн доларів отримати сотні тисяч FPV-дронів. Які на реальному полі бою будуть мати значно більший ефект ніж 10 БМП. Але, як пише польське видання:

"На жаль, на польських полігонах під час навчань зараз відпрацьовуються зовсім інші сценарії, на радісність власним високопосадовцям та Кремлю, який розраховує на таку бездіяльність".

З боку Defense Express, можемо лише додати, що існує вкрай просте пояснення, чому у НАТО навряд з'являться FPV-дрони, яку сформулював генерал-лейтенанта Бундесверу Андреас Марлоу, командувач місією ЄС з навчання та підготовки кадрів для Сил оборони України.

Читайте також: Генштаб ЗСУ підтвердив: РФ Ил-76 перевозив ракети до Бєлгорода