xcounter
#

Генштаб ЗСУ підтвердив: РФ Ил-76 перевозив ракети до Бєлгорода

7085
Генштаб ЗСУ підтвердив: РФ Ил-76 перевозив ракети до Бєлгорода

У ЗСУ дали відповідь хто збив російський Ил-76, що він перевозив й що й надалі будуть нищити російські літаки

Генеральний штаб Збройних Сил України повідомив, що РФ для перевезення зенітних та балістичних ракет у район Бєлгорода використовує військово-транспортні літаки Ил-76. При цьому активізація обстрілів українських міст прямо корелювалась зі зростанням кількості рейсів на аеродром Бєлгорода.

"Задля зменшення саме ракетної загрози, Збройні Сили України не тільки контролюють повітряний простір, а й детально відстежують точки запусків ракет та логістику їх постачання, особливо, з застосуванням засобів військово-транспортної авіації", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Канада розкрила деталі про нову оборонну допомогу включно з навчанням українских пілотів

І хоча у Генштабі ЗСУ прямо не зазначили, що знищили ворожий Ил-76, наступний абзац знімає питання:

"З урахуванням цього, Збройні Сили України будуть і надалі вживати заходів зі знищення засобів доставки, контролю за повітряним простором для знищення терористичної загрози, в тому числі на Бєлгородсько-Харківському напрямку", - повідомив Генштаб ЗСУ.

Зазначимо, що майже одразу після повідомлення про збиття літака Ил-76 у районі Яблоново Бєлгородської області були повідомлення, що цей літак перевозив зенітні ракети. Їх РФ використовує зокрема й для методичних обстрілів Харкова.

І хоча у РФ оголосили, що цей літак перевозив українських військових та навіть опублікували поіменний перелік, його перевірка показала, що, як мінімум, 17 українських бранців з 65 зазначених у ньому, повернулись до України під час обмінів, які проходили раніше.

Також на відео з уламками літака немає ознак того, що він міг перевозити понад півсотні заявлених у РФ полонених.

Зрештою наявне відео з моментом падіння літака більше вказує не те, що він був збитий вже після зльоту з аеродрому Бєлгорода. Це також цілком дозволяє сформувати приблизну картину подій, коли була зафіксована посадка Ил-76 у Бєлгороді, й поки він розвантажувався був оперативно розгорнутий ЗРК, який вже чекав на його зліт.

Водночас офіційне просування Кремлем наративу щодо полонених на борту Ил-76 цілком може бути ознакою того, що Москва хоче остаточно заморозити обміни.

Читайте також: На які ракети можливо впливати РЕБ, на скільки це ефективно та чи є "супер-панацеєю"