xcounter
#

Канада розкрила деталі про нову оборонну допомогу включно з навчанням українских пілотів

2751
Фото: Top Aces
Фото: Top Aces

З лютого 2022 року Канада надала оборонної допомоги Україні на декілька мільярдів доларів

Канада у рамках чергової зустрічі у форматі "Рамштайн", що проходила вчора, 23 січня, оголосила про черговий пакет оборонної допомоги Силам оборони України — деталі про нього розповів очільник оборонного відомства країни Білл Блер, про що інформує канадський уряд.

Зокрема, стало відомо, що Канада виділить для нашого війська 10 багатоцільових човнів від компанії Zodiac Hurricane Technologies на суму 20 млн канадських доларів (орієнтовно 14,86 млн доларів США), що передбачає як постачання безпосередньо човнів, так і навчання військових, запасні частини тощо.

Читайте також: У Канаді порахували вартість життєвого циклу F-35: базова ціна множиться у рази

Човни будуть оснащені системами датчиків, навігації та зв’язку і допоможуть у виконанні низки завдань — пошуково-рятувальних операцій, транспортування, спостереження та розвідка. Човни та відповідне обладнання мають бути поставлені до кінця весни цього року, після проведення навчання для наших військовослужбовців.

Крім того, Канада підтримує "авіаційну коаліцію" оснащення України багатофункціональними винищувачами F-16, йдеться про виділення інструкторів, літаки та допоміжний персонал для навчання наших пілотів у Данії та Франції — воно стартуватиме у лютому і триватиме до 2025 року.

Причому йдеться про угоду з компанією Top Aces Inc., зусилля з навчання оцінюються у суму 15 млн канадських доларів (11,15 млн доларів США). Нагадаємо, про участь Канади у "авіаційній коаліції" стало відомо ще восени 2023 року, але тоді актуальним питанням залишалося, як Канада буде брати участь у навчанні, якщо не має власних F-16. Водночас приватна компанія Top Aces у 2021 році викупила в Ізраїля декілька десятків літаків F-16A/B Netz.

Очільник оборонного відомства Канади також оголосив про участь країні у бронетанковій коаліції. Крім того, оголосив про постачання найближчими тижнями нових партій стрілецького озброєння, боєприпасів, спорядження та зимового одягу.

Усього з лютого 2022 року Канада надала оборонної допомоги на суму у понад 2,4 млрд доларів, йдеться про танки Leopard 2, протитанкові засоби, 155-мм гаубиці M777 тощо. Крім того, Канада бере активну участь в операції UNIFIER і підготувала вже понад 40 тисяч військових ЗСУ і подовжила цю місію до березня 2026 року.

Читайте також: Що за вертольоти Україна отримає від Німеччини і у чому їхня особливість