xcounter
#

Збиття російського Ил-76: головне питання - злітав чи сідав і на що вказує відео

39524
Ил-76
Ил-76

Збиття Ил-76 "ВКС" РФ у Бєлгородській області вже стало для ворога інструментом інформаційної спецоперації, але відео зняте у Яблоново є вкрай важливим доказом

У Бєлгородської області РФ, сьогодні 24 січня близько 10:15 (близько 11:15 за місцевим часом), впав військово-транспортний літак Ил-76. За наявним відео з місця подій він був збитий. Подія сталась поряд із селищем Яблоново.

Майже одразу після появи інформації у РФ визнали втрату літака попри звичну практику просто мовчати та не коментувати ці події. Більше того, так зване міноборони РФ одразу оголосило, що на борту Ил-76 знаходились 65 українських полонених, яких перевозили до Бєлгорода заради обміну.

Читайте також: На які ракети можливо впливати РЕБ, на скільки це ефективно та чи є "супер-панацеєю"
Падіння Ил-76 Бєлгород
Падіння Ил-76

Водночас Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими офіційно повідомив, що ворог активно здійснює інформаційні спецоперації з метою дестабілізації українського суспільства. Наразі йде збір інформації.

Але відповідь на це питання цілком може полягати у визначені маршруту літака. Бо якщо він здійснював зліт, то ніяких полонених на ньому бути не могло. З боку Defense Express можемо показати наступне:

Літак, який вже падав, на камеру потрапив з самого Яблоново. На відео він рухається з південного заходу на північний схід.

Яблоново

Політ літака в цілому знаходиться поряд із визначеним для повітряного коридору районом, який використовується літаками, які як прямують, так й вилітають з аеродрому у Бєлгороді. Нижче мапа району з визначеними маршрутами літаків для цивільної авіації ICAO. Це не означає, що військовий літак мав летіти саме за ними, але з високою долею вірогідності для посадки чи злету з цивільного аеропорту Бєлгорода вони були застосовані. Також додатково приблизно помічено селище Яблоново.

Бєлгород схема заходу на посадку

Якщо літак після збиття не змінив маршрут майже рівно на 180 градусів, то це прямо свідчить про те, що він здійснював набір висоти після злету з Бєлгорода й навряд перевозив полонених.

Це саме маршрути наближення до аеродрому, водночас стандартні схеми заходу на посадку передбачають політ у зовсім інших районах й значно ближче до аеродрому. Приклади "ближнього" та "дальнього" кола для аеродрому у Бєлгороді:

Бєлгород схема заходу на посадку

Також на те, що Ил-76 здійснював виліт вказує, що після його падіння стався потужний вибух, що більш характерно для випадку, коли літак був повністю заправлений, або перевозив вибхуонебезпечний вантаж. Водночас зазвичай літак не сідає з повними баками.

На те, що літак вилетів з Бєлгорода вказують й неофіційні повідомлення з російських місцевих Telegram-каналів.

ил-76 белгород

До цього треба додати повідомлення від губернатора Бєлгородської області, яке було оприлюднено о 10:12, щодо "ракетної небезпеки". Це може вказувати й на ще одну цілком можливу деталь збиття Ил-76.

ил-76 белгород

Водночас, у будь-якому випадку, головним питанням залишається: літак здійснював посадку і після уражання його розгорнуло на 180 градусів, або він вилітав з Бєлгорода й впав у напрямку свого маршруту польоту.

Оновлено: згодом Генштаб ЗСУ повідомив, що РФ Ил-76 перевозив ракети до Бєлгорода, але не зазначив, чи здійснював він зліт та посадку. Але у випадку такого завантаження це вже немає суттєвого значення. Також на кадрах з місця падіння літака немає ознак того, що він міг перевозити понад півсотні полонених, як про це говорять у РФ.

Читайте також: Який дрон у 2022 році допоміг ЗСУ вщент розгромити переправу рашистів на Луганщині