xcounter
#

Який дрон у 2022 році допоміг ЗСУ вщент розгромити переправу рашистів на Луганщині

2931
Безпілотник Vector, всі фото — Quantum Systems
Безпілотник Vector, всі фото — Quantum Systems

Ці німецькі дрони зрештою отримали низку удосконалень за результатами використання на полі бою проти російського окупаційного війська

Збройні Сили України мають на озброєнні німецькі розвідувальні безпілотники Vector від компанії Quantum Systems, які вперше були поставлені ще у 2022 році, і зараз виробник має трикратне збільшення постачання цього озброєння в Україну, причому як заявляють у самій компанії, такий зріст попиту на їхні безпілотники пов’язаний з потребою українських військових виявляти позиції російського окупаційного війська вночі.

безпілотник Vector Німеччина

"Бойове хрещення Vector сталося під час знаменитої битви за Сіверський Донець у травні 2022 року, де він був здатен коригувати вогонь крізь товщу диму в умовах радіоелектронної боротьби", — відзначає менеджер з розвитку бізнесу німецької компанії Quantum Systems Маттіас Лена в розмові з виданням Defense News.

Читайте також: РФ глушить GPS у Європі комплексом "Тобол" у Калінінградській області й він дійсно створює проблеми

Ймовірно, йдеться про тотальний розгром переправи рашистів через річку Сіверський Донець поблизу селища Білогорівка, що на Луганщині, коли Збройні Сили України завадили спробам ворога форсувати річку і знищили десятки зразків озброєння та військової техніки російського окупаційного війська.

розвідувальний дрон Vector Німеччина Україна Збройні Сили

Як відзначає директор з продажів компанії Quantum Systems

Свен Крук, за результатами експлуатації їхніх безпілотників Vector на полі бою в Україні до дрона було внесено низку покращень — оновлено програмне забезпечення, а також обладнання (зокрема дрони тепер можуть безпечно сідати у різних умов завдяки стабілізації вертикального злету та посадки)

і збільшено тривалість автономної роботи на одну годину.

Крук відзначає, що фахівці компанії також працюють над розширенням можливостей вбудованого у дрон штучного інтелекту — щоб якнайкраще інтегрувати Vector з системами бойового управління та ударними дронами. "Також працюємо над великою кількістю датчиків і радіолокаційних елементів, щоб вони могли краще виявляти артилерійський вогонь", — відзначає він.

розвідувальний безпілотник Vector Збройні Сили України

У німецькій компанії також пригадують й таке — що з грудня 2022 року по січень 2023 року спостерігали "значний ріст спроб глушіння з боку РФ" їхніх безпілотників, через що у месенджері Signal було створено окремий канал, де оператори дронів Vector давали прямий зворотний зв’язок. Ймовірно йдеться про ситуацію, про яку раніше вже розповідали у Quantum Systems — коли безпілотники після декількох місяців безпроблемної роботи раптом просто "почали падати з неба", але зрештою проблему вдалося виявити і розв’язати.

Нагадаємо, що навесні минулого року компанія Quantum Systems відкрила в Україні Центр із сервісу, підтримки, навчання та логістики для своїх безпілотників, де проходить як навчання пілотів, так і ремонт дронів типу Vector. Крім того, на базі цього Центру створюється центр досліджень і розробок.

Є плани й з розширення співпраці. Наприклад, у цьому році має бути організовано виробництво запчастин для дронів, у наступному — повна збірка розвідувальних безпілотників Vector в Україні.

Згідно з даними від німецького уряду, станом на сьогодні у рамках оборонної допомоги поставлено 162 дронів Vector і оголошено у планах передати ще 263 одиниці таких безпілотників.

Читайте також: Що за вертольоти Україна отримає від Німеччини і у чому їхня особливість