xcounter
#

Німецькі БПЛА раптом "почали падати з неба" на полі бою в Україні, але це історія з позитивним фіналом

201410
Розвідувальний безпілотник Vector, фото — Quantum Systems
Розвідувальний безпілотник Vector, фото — Quantum Systems

Черговий приклад, як експлуатація західного озброєння у складних умовах на полі бою в Україні дозволяє виробникам виявляти слабкі місця їхніх систем і покращувати свою продукцію

Західні оборонні компанії, чию зброю сьогодні у надважких умовах на полі бою використовують Сили оборони України, мають дійсно унікальні можливості з удосконалення власних зразків озброєння та військової техніки та подальшої реалізації продуктів клієнтам вже з позначкою "протестовану в реальних складних бойових умовах".

Серед таких компаній — німецький виробник Quantum Systems, безпілотники якого сьогодні експлуатують українські військові. Історію про те, як німцям вдалося удосконалити, а точніше, усунути недоліки їхнього БПЛА за результатами його використання проти російського окупаційного війська, розповідають у виданні The New York Times.

Читайте також: Leopard 1A5, Bandvagn 206, вантажівки, БК та інше: що в новому пакеті оборонної допомоги від Німеччини
Розвідувальний безпілотник Vector
Розвідувальний безпілотник Vector, фото — Quantum Systems

І там кажуть от що — спершу, коли наше військо тільки почало використовувати БПЛА від німецької компанії Quantum Systems (ймовірно, йдеться про комплекс Vector, який постачається Україні), то вони протягом декількох місяців "безперебійно працювали на потреби українських збройних сил", полюючи за російським озброєнням.

Але згодом ці дрони "раптом" почали "падати з неба", і для німців це "це була загадка", як цитує видання слова виконавчого директора компанії Quantum Systems Свена Крука, який навіть отримав листа від Міноборони України "з вимогою виправити ситуацію" (копію цього листа, видання, на жаль, не оприлюднює).

"Все, що ми могли зробити — це отримати інформацію від операторів, спробувати визначити, що не працює, протестувати і спробувати ще раз", — відзначив Крук. Зрештою, фахівці німецької компанії вирішили цю "загадку": "Росіяни глушили сигнали, які поєднували дрони з супутниками, на які вони покладалися для навігації, через що машини збивалися зі шляху і падали на землю".

Щоб пристосувати безпілотник до складних умов поля бою, у Quantum Systems, по-перше, створили нове програмне забезпечення на основі штучного інтелекту. Судячи з усього, йдеться про плату штучного інтелекту NVIDIA Jetson Orin, яка "підтримує та забезпечує навігацію без використання GNSS" — як раніше заявляли у компанії, саме ця функція "була розроблена з урахуванням прямих відгуків з поля бою.

Quantum Systems бпла Vector
Фото: Quantum Systems

По-друге, у Vector додали опцію ручного управління. Крім того, у виданні відзначають, що німецька компанія навіть побудувала сервісний центр, який буде "моніторити електронні атаки у РФ".

Ситуація з безпілотником Vector — це вже не перший яскравий приклад, коли західні виробники удосконалюють свої безпілотники з урахуванням досвіду використання на полі бою в умовах роботи російських засобів РЕБ. Наприклад, можна згадати БПЛА Belin (Bramor C4EYE), який Україна таємно отримала від Словенії, і виробник цього дрона, компанія C-Astral, активно використовує відгуки від українських військових для удосконалення свого продукту.

безпілотник
БПЛА Belin (Bramor C4EYE), фото — C-Astral

Про користь експлуатації на полі бою в Україні новітнього та експериментального озброєння західних компаній також нещодавно наголошували й британці, де міністр збройних сил Великої Британії Джеймс Хіпі заявив, що у їхньому війську спостерігається стрибок технологічних можливостей завдяки підтримці України.

Читайте також: У Німеччині заявили, що Taurus - не "геймченджер", що потрібно щоб він їм став